România este unul dintre statele membre ale cărui programe de sănătate animală au fost aprobate recent de Comisia Europeană. Cele opt domenii vizate includ: pesta porcină africană și cea clasică, gripă aviară, boala limbii albastre, rabie, salmoneloză și encefalopatiile spongiforme transmisibile.
În total, au fost selectate 130 de programe de control, supraveghere și eradicare a bolilor veterinare și zoonozelor, cu scopul final de a întări protecția sănătății oamenilor și animalelor. Acestea vor beneficia de o finanțare totală de aproape 161 de milioane de euro, din care aproximativ 62 de milioane de euro pentru programe în domeniul tuberculozei bovine, 12 milioane pentru cele axate pe encefalopatiile spongiforme transmisibile, 26 de milioane pentru programele legate de rabie, 17 milioane pentru cele privind salmoneloza, 10 milioane pentru cele axate pe bruceloza bovină, 2,5 milioane pentru programele în domeniul pestei porcine clasice și 7 milioane în cel al pestei porcine africane, precum și 2 milioane de euro pentru programele privind gripa aviară.
Programele veterinare derulate de statele UE pot fi accesate pe pagina DG Sănătate și siguranță alimentară
Context
Alocarea bugetară a Uniunii Europene, sub formă de co-finanțare, va continua să ajute autoritățile naționale în implementarea unor măsuri de prevenire, supraveghere și eradicare a bolilor veterinare și zoonozelor, la nivel național și european. Finanțarea europeană a programelor din domeniu are la bază Regulamentul 652/2014 privind gestionarea cheltuielilor în materie de siguranță alimentară.
Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene în România