In multe parti ale lumii, a fi femeie constituie de la bun inceput un dezavantaj. Numeroase femei sunt supuse discriminarii toata viata: nu sunt lasate sa mearga la scoala, mai tarziu nu isi pot gasi un loc de munca remunerat decent, nu au acces la ingrijiri medicale de baza pentru ele si pentru copiii lor, iar la batranete li se refuza dreptul la mostenire si la protectie sociala. Totusi, toata comunitatea ar avea de castigat daca fetele ar avea acces la educatie la fel ca baietii si daca femeile ar beneficia de aceleasi resurse si oportunitati ca barbatii. Acest lucru este cu atat mai important in tarile si in comunitatile sarace, in care femeile sunt, de cele mai multe ori, stalpii vietii economice. Prin urmare, combaterea discriminarii pe criterii de gen este necesara nu doar din motive etice, ci si din motive economice.
Rafaela Cotzojay traieste intr-o comunitate maya din departamentul San Juan Sacatepéquez, aflat la circa 30 de minute distanta de Ciudad de Guatemala. Are 44 de ani si este o supravietuitoare, dupa ce, in trecut, a fost victima a violentei domestice si sexuale.
Se estimeaza ca in Guatemala aproape un sfert dintre femeile aflate la varsta procrearii sufera din cauza violentei domestice. Numai in anul 2013, 564 de femei au fost ucise in mod violent, numarul victimelor inregistrate din 2000 pana in prezent ridicandu-se la peste 7 000.
Din fericire, Rafaela si-a schimbat viata, gratie cunostintelor acumulate pe parcursul sesiunilor de formare organizate de CALDH (Centre for Human Rights Legal Action), un ONG activ in domeniul apararii drepturilor omului. In timp si cu sprijinul CALDH, ea a trecut de la statutul de victima timida, abuzata si analfabeta la cel de consilier juridic si de „mama a comunitatii”.
Rafaela si-a dorit intotdeauna sa aiba acces la educatie, iar astazi este pe punctul de a-si finaliza studiile. De asemenea, a fost desemnata membru al consiliului comunitar pentru dezvoltare (COCODE) si a lucrat ca formator si facilitator in cadrul proiectului european privind „schimbul de cunostinte si competente pentru promovarea drepturilor femeilor si prevenirea violentei impotriva acestora”.
In timpul cursurilor de formare privind sanatatea sexuala si reproductiva, Rafaela apara dreptul fiecarei femei de a fi stapana pe propriul corp. Vorbeste despre experientele sale si despre nevoia ca toata lumea sa inteleaga un lucru fundamental: faptul ca, pentru a se implini sexual, atat femeile, cat si barbatii trebuie sa simta respect si satisfactie.
Rafaela recunoaste ca violenta si discriminarea carora le-a cazut victima in trecut au facut-o, la un moment dat, sa urasca barbatii. Insa sprijinul terapeutic pe care l-a primit i-a permis sa-si infranga acest sentiment. „Aici am invatat sa ma apreciez pe mine insami si sa iau propriile decizii”, spune ea. Rafaela are cunostintele necesare si disponibilitatea de a ajuta alte femei care trec prin situatii dificile, iar acest gand este reconfortant pentru ea.
Sprijinind promovarea, protejarea si respectarea drepturilor femeilor indigene din Guatemala, proiectul UE privind „schimbul de cunostinte si competente pentru promovarea drepturilor femeilor si prevenirea violentei impotriva acestora” a contribuit la reducerea violentei impotriva femeilor in 17 localitati.
Astazi, provocarea consta in a proteja si garanta in continuare siguranta acestor femei curajoase care lupta pentru eradicarea violentei impotriva lor si a familiilor lor.
sursa: Site-ul anului European pentru Dezvoltare 2015