Autoritatea Europeană a Muncii își începe activitatea

Autoritatea Europeană a Muncii își începe astăzi, 16 octombrie, activitatea cu o ceremonie inaugurală și cu prima reuniune a Consiliului său de administrație. Lansarea are loc la doi ani după ce președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, anunța ideea înființării unei astfel de autorității în discursul din 2017 privind starea Uniunii adresat Parlamentului European.

În cadrul evenimentului, președintele Juncker a declarat: „Autoritatea Europeană a Muncii reprezintă piatra de temelie a eforturilor noastre de a face ca normele UE în domeniul muncii să fie corecte, eficace și aplicabile. Nu este de mirare faptul că această autoritate, atât de necesară, a fost înființată într-un timp record. Autoritatea va asigura o mai bună informare a lucrătorilor și a angajatorilor cu privire la drepturile și obligațiile lor și va sprijini autoritățile naționale din domeniul muncii în activitățile lor transfrontaliere. De toate acestea vor beneficia direct milioanele de europeni care locuiesc sau lucrează în alt stat membru, precum și milioanele de întreprinderi care desfășoară activități transfrontaliere în UE. Se face astfel încă un mare pas către o piață europeană a forței de muncă integrată, bazată pe încredere, pe norme fiabile și pe o cooperare eficace. Doresc să le mulțumesc tuturor celor care au muncit – în Parlament, în Consiliu și în Comisie – la crearea acestei autorități, căreia îi urez mult succes.”

Autoritatea Europeană a Muncii are următoarele obiective:

  • Facilitarea accesului cetățenilor și al întreprinderilor la informații referitoare la drepturile și obligațiile lor;
  • Înlesnirea cooperării dintre statele membre în ceea ce privește asigurarea respectării legislației Uniunii care intră în domeniul său de aplicare, inclusiv prin facilitarea inspecțiilor comune și concertate și prin combaterea muncii nedeclarate;
  • Medierea și facilitarea demersurilor pentru soluționarea cazurilor de litigii transfrontaliere.

Context

Aproximativ 17,5 milioane de cetățeni europeni locuiesc sau muncesc în prezent în alt stat membru — de două ori mai mult decât cu zece ani în urmă. În același timp, milioane de întreprinderi își desfășoară activitatea la nivel transfrontalier.

Site-ul Autorității Europene a Muncii

Sursa: Comunicat de presă al CE