VET 2019 | Peste 1400 de evenimente europene de promovare a avantajelor educației profesionale

„Educația și formarea profesională pentru toți – Competențe pentru întreaga viață”

În perioada 14-18 octombrie 2019, sub egida Săptămânii Europene a Competențelor profesionale, au fost organizate 1407 evenimente la nivel european, național, regional și local, cu un număr record de beneficiari – 2.5 milioane. 

“Sunt extrem de impresionată de proiectele din domeniul educației și formării profesionale pe care le-am văzut și mai convinsă ca oricând că acest tip de educație și de formare reprezintă cu adevărat o „primă opțiune” care poate conduce la cariere interesante și pline de satisfacții”

Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă.

În fiecare an, în cadrul Săptămânii europene a competențelor profesionale, UE își arată recunoașterea pentru persoanele, organizațiile și inițiativele care promovează și oferă educație și formare profesională de calitate, prin decernarea „Premiilor de excelență în domeniul educației și formării profesionale”. Premiile recompensează calitatea educației și formării profesionale (EFP), oferă vizibilitate câștigătorilor, îi motivează pe cei implicați și sprijină dezvoltarea rețelelor și a noilor posibilități în materie de carieră. Astfel, au fost acordate 15 premii – pentru intreprinderi și cursanți, pentru inovatori în domeniul educației și formării profesionale (EFP), finanțare europeană pentru excelență, pentru agenții etc.

Ambasadorii campaniei 2019

În acest an, campania Săptămâna competențelor profesionale este susținută de 27 de ambasadori din 24 de țări. În plus, există doi ambasadori la nivelul UE. Cu toții reprezintă modele în domeniile lor, sunt campioni ai EFP și exemple ale modului în care EFP poate duce la cariere de succes. Ambasadorii provin din diverse categorii sociale și ilustrează complexitatea EFP. Ei sunt profesori și formatori, antreprenori de succes, fotbaliști, specialiști în informatică, manageri și directori de întreprinderi și multe alte tipuri de profesioniști. Pe tot parcursul anului, ei au promovat atractivitatea EFP și excelența în acest domeniu și i-au inspirat pe cursanți să profite de oportunitățile de perfecționare, recalificare și învățare, în orice etapă a vieții lor.

În Timișoara

Organizat cu ocazia Săptămânii europene a competențelor profesionale 2019, evenimentul internațional: ”VET și relația cu piața muncii” a reunit parteneri internaționali, cadre didactice și elevi participanți la programe de formare profesională prin programul Erasmus+, reprezentanți ai mediului de afaceri, ai Inspectoratului Școlar și ai administrației publice. Au avut loc prezentări, dialog pe tema îmbunătățirii calității învățământului profesional în România și o expoziție de proiecte. Organizator a fost Liceul de Arte Plastice din Timișoara, iar între parteneri s-au regăsit licee cu proiecte europene de succes, atât din Timișoara, cât și din județele Caraș-Severin, Mehedinți și Hunedoara. 

Centrul de Informare Europe Direct Timișoara a participat cu un punct de informare europeană.

Citește mai mult >>>