Seminar internațional la Timișoara: VET și relația cu piața muncii

Seminar internațional la Timișoara: VET și relația cu piața muncii

În cadrul Săptămânii Europene a Competențelor Profesionale, Liceul de Arte Plastice din Timișoara, împreună cu partenerii, organizează seminarul cu participare internațională ce își propune să evidențieze procesele de reînnoire în domeniul pregătirii de specialitate în învățământul vocațional și tehnic, în special în relația cu piața muncii, și să pună în lumină modele inovatoare de colaborare cu companii și instituții de succes din România și din alte țări ale UE.

Data evenimentului: Marți, 15 octombrie 2019

Orele: 10.00 – 14.30

Locul: Galeria MANSARDĂ – Facultatea de Arte și Design Timișoara, str. Oituz nr. 4

Organizator: Liceul de Arte Plastice Timișoara

Invitați: Inspectorate școlare, Licee vocaționale și tehnologice din România și străinătate, universități, CCIAT, companii din țară și străinătate

EFP: O alegere inteligentă valabilă

În perioada 14-18 octombrie, la Helsinki are loc cea de-a patra ediție a Săptămânii europene a competențelor profesionale, organizată de Comisia Europeană în parteneriat cu Președinția finlandeză a Consiliului UE. Săptămâna europeană a competențelor profesionale recompensează în fiecare an persoane, organizații și inițiative remarcabile prin intermediul „Premiilor pentru excelență în domeniul educației și formării profesionale”. Premiile sunt concepute pentru a evidenția calitatea educației și formării profesionale (EFP). Urmând acest link, puteți vota povestea EFP care vă inspiră. Votul este deschis până la data de 15 octombrie. Pe parcursul Săptămânii este prevăzută o ceremonie de premiere a câștigătorilor.

Aproape 80 % dintre tinerii absolvenți ai programelor de EFP își găsesc un loc de muncă la scurt timp după absolvire. Din acest motiv, Săptămâna europeană a competențelor profesionale urmărește să îmbunătățească atractivitatea educației și formării profesionale prin evidențierea excelenței și a calității. În plus, ea crește nivelul de informare cu privire la multiplele oportunități oferite de educația și formarea profesională.

Care e situația în UE?

  • rata șomajului în rândul tinerilor înregistrează cel mai mic nivel, de 15,2 %
  • 22 % dintre persoanele din Europa sunt considerate „slab calificate”;
  • 48 % dintre studenți participă la EFP;
  • 11 % din populația adultă a Europei participă la programe de învățare destinate adulților;
  • 72 % dintre întreprinderi oferă propriilor angajați oportunități de formare (2015);
  • 49 % dintre lucrători participă la formare profesională aferentă locului de muncă oferită de angajator (2015).

Pentru informații suplimentare

Săptămâna europeană a competențelor profesionale 2019

Harta evenimentelor din cadrul Săptămânii europene a competențelor profesionale 2019

Sursa: Comunicat de presă al CE