Incepand cu anul 2001, ziua de 26 septembrie este dedicata celebrarii limbilor europene. Europa este posesoarea unei adevarate bogatii lingvistice: 24 de limbi oficiale si peste 60 de comunitati autohtone care vorbesc o limba regionala sau minoritara. Obiectivele sale sunt: sensibilizarea publicului fata de plurilingvism in Europa, cultivarea diversitatii culturale si lingvistice si incurajarea invatarii limbilor straine de catre toti europenii, la scoala sau in afara acesteia.
Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, a declarat: „Ziua Europeana a Limbilor este ziua in care celebram diversitatea lingvistica a Europei si avantajele oferite de invatarea limbilor straine. Le sustinem pe ambele, deoarece diversitatea lingvistica este un element fundamental al identitatii noastre culturale europene – iar capacitatea de a vorbi mai multe limbi este cheia catre o lume a oportunitatilor. Au loc evenimente in toata Europa, in sali de clasa, centre comunitare, institute culturale, restaurante si in aer liber, asa incat va invit sa aflati ce se intampla in zona dumneavoastra si sa sarbatoriti alaturi de noi.”
Erasmus+, noul program pentru educatie, formare si tineret al UE pentru perioada 2014-2020, va sprijini invatarea limbilor straine prin toate principalele sale linii de actiune. Noul program, cu un buget prevazut de aproape 15 miliarde EUR (cu 40 % mai mare decat cel al precedentelor programe de mobilitate europene), va acorda granturi unui numar de peste 4 milioane de persoane, pentru a le ajuta sa dobandeasca experienta si competente internationale, prin intermediul studiului, al formarii sau al activitatilor de voluntariat desfasurate in strainatate. Se vor oferi cursuri online studentilor, ucenicilor si altor beneficiari care doresc sa-si consolideze competentele lingvistice inainte de a pleca in strainatate. Actiunile de stimulare a cooperarii in domeniul inovarii si al bunelor practici, precum si sprijinul acordat reformei politicilor lingvistice vor beneficia, de asemenea, de finantarea predarii limbilor straine.
Agentiile nationale responsabile cu administrarea Erasmus+ in statele membre vor fi incurajate sa atribuie proiectelor lingvistice inovatoare Eticheta lingvistica europeana.
European Label– Certificatul European pentru proiecte din domeniul predarii si invatarii limbilor straine – este o initiativa a Comisiei Europene care isi propune sa evidentieze si sa recompenseze cele mai inovatoare si creative proiecte din acest domeniu. Lansata in anul 1998 in tarile membre ale Uniunii Europene, actiunea s-a bucurat de un real succes, fapt ce a determinat Comisia Europeana sa o extinda si in tarile aflate in curs de aderare. Proiectele selectionate primesc un certificat semnat de Comisarul European pentru Educatie, Formare, Cultura si Multilingvism, si de Ministrul Educatiei si Cercetarii din tara noastra.
Din sondajul Eurobarometru publicat in martie 2012 reiese ca europenii sunt contienti de importanta invatarii limbilor straine si pun accent pe acest lucru in educatia copiilor. Astfel rezultatele arata ca europenii considera ca cele mai utile limbi straine sunt, in ordine, engleza(67%), francez(17%), germana(16%) si spaniola(14%). In acelasi timp ei spun ca toate limbile europene trebuie tratate egal dar si ca fiecare cetatean UE ar trebui sa cunoasca o limba comuna.
Una dintre metodele care nu necesita efort pentru invatarea limbilor este vizionarea de filme. Cu toate acestea 68% din europeni prefera ca filmele straine sa fie dublate in limba lor, iar romanii in procent de 44%. Cel mai important avantaj al stapanirii unei limbi straine in opinia europenilor este posibilitatea de a se angaja in alta tara.
surse: Reprezentanta Comisiei Europene