Creat in 2007 de UE, Consiliul European pentru Cercetare este prima organizatie paneuropeana de finantare a excelentei in cercetarea de frontiera. CEC, care este o componenta inovatoare a celui de-al saptelea Program-cadru pentru cercetare al UE (Programul specific „Idei”), dispune de un buget total de 7,5 miliarde EUR pentru perioada 2007-2013. In noul program-cadru „Orizont 2020” (2014-2020), Comisia Europeana a propus o crestere considerabila a bugetului CEC.
Cu ocazia celui de al saselea si ultim concurs de granturi pentru cercetatorii confirmati, organizat in cadrul celui de al saptelea program-cadru de cercetare al UE (PC7), CEC va oferi granturi individuale de pana la 3,5 milioane EUR. Aceasta sursa de finantare, una dintre cele mai prestigioase din lume pentru stiinta de frontiera, le va permite cercetatorilor confirmati si recunoscuti sa-si continue cercetarea fundamentala. Urmatorul apel de propuneri privind granturile pentru cercetatori confirmati va fi primul din cadrul „Orizont 2020”, noul program de cercetare si inovare al UE.
Comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: „CEC finanteaza cercetatorii care sunt cei mai buni in profesia lor, si avem nevoie de aceste talente in Europa. Creativitatea si eforturile lor sustinute creeaza cunostinte, care sunt valoroase prin ele insele, dar care adesea au de asemenea un impact pozitiv asupra economiei si societatii noastre. Acesta este motivul pentru care bugetul CEC va beneficia de o suplimentare substantiala a finantarii in cadrul „Orizont 2020”.
Pentru prezentul concurs, CEC a primit putin peste 2 400 de cereri, ceea ce reprezinta o usoara crestere (4,5%) fata de anul trecut. Datorita granturilor CEC, oamenii de stiinta selectati in urma apelului vor putea sa isi formeze propriile echipe de cercetare, implicand aproximativ 1 200 de doctoranzi si postdoctoranzi in aceste echipe finantate de CEC.
Schemele de finantare a Consiliului European pentru Cercetare sunt:
- ERC Starting Grants – pentru tineri cercetatori ce au intre 2 si 7 ani de experienta dupa doctorat
- ERC Consolidator Grants – pentru cercetatori ce au intre 7 si 12 ani de experienta
- ERC Advanced Grants – pentru cercetatori considerati lideri in domeniu lor, care au rezultate recente remarcabile
- ERC Synergy Grants – pentru mici grupuri de cercetatori foarte buni
- ERC Proof of Concept – pentru continuarea cercetarilor care au neneficiat de un grant CEC
In 24 septembrie 2013 la Praga s-a desfasurat editita a 25-a a unui alt concurs UE pentru tineri cercetatori intre 14 si 21de ani numit EUCYS. Castigatorii au impartit un premiu in bani in valoare totala de 54 500 EUR, precum si alte recompense. Concursul Uniunii Europene pentru tinerii cercetatori a fost creat de Comisia Europeana in 1989 pentru a incuraja cooperarea si schimburile dintre tinerii cercetatori si pentru a le oferi acestora oportunitatea de a fi indrumati de unii dintre cei mai de seama cercetatori din Europa.
Pe 27 septembrie 2013 in UE si tarile vecine, in 300 de orase, a avut loc evenimentul “Noaptea cercetatorilor”. „Copiii sunt in mod natural curiosi si creativi, si Noaptea cercetatorilor este o modalitate foarte buna de a le arata ca stiinta este cool. Cine stie, poate acest eveniment ar putea sa inspire unii copii sa devina oamenii de stiinta straluciti ai viitorului”, a declarat Androulla Vassiliou, comisar european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret. “Noaptea cercetatorilor” este sustinuta de actiunile Marie Curie ale UE.
surse: Reprezentanta Comisiei Europene
EUCYS – Concursul UE pentru tineri cercetatori
Consiliul European pentru Cercetare