Au trecut sapte ani de cand Romania a devenit membra a Uniunii Europene. In aceasta perioada, s-au inmultit schimburile economice, parteneriatele pe plan economic si educational, si a inceput sa se discute despre crearea unei uniuni politice mai stranse si chiar despre federalizarea Uniunii Europene. In acest context geopolitic, in care aproape 13 milioane de cetateni europeni traiesc in afara granitelor tarii de origine (conform Eurostat 2012), e firesc sa ne intrebam daca noi, ca romani, suntem expusi riscului de a ne pierde identitatea nationala. Pe de alta parte, suntem datori sa stabilim legaturi culturale cu celelalte tari membre ale Uniunii si sa integram valorile lor in cultura noastra?
In numeroase orase europene precum Praga, Munchen, Viena, Milano, Lisabona, Londra, Bratislava sau Bucuresti, de cativa ani se organizeaza “Noptile literaturii europene”, evenimente independente in spatii neconventionale, in cadrul carora au loc lecturi publice ale operelor scriitorilor contemporani. In Bucuresti, in acest an, Noaptea Literaturii Europene s-a aflat la cea de-a treia editie si, prin lecturile si spectacolele sale, a adus in atentia publicului roman operele unor importanti autori europeni: Daniel Glattauer (Austria), Karel Čapek (Cehia), Aléa Torik – prezentă la eveniment (Germania), Odysseas Elytis și Yorgos Seferis (Grecia), Italo Calvino (Italia), Hilary Mantel, Sarah Dunant, Philippa Gregory și William Shakespeare (Marea Britanie), Michał Walczak (Polonia), Rui Zink (Portugalia), Ioana Pârvulescu și Simona Sora (România) etc.
La Timisoara, au avut loc doua editii ale Festivalului international de literatura. Cel de-al doilea “FILTm“, din octombrie 2013, s-a bucurat de prezenta a 12 scriitori romani si straini de top.
La o scară mai mică, dar cu același spirit deschis spre cunoaștere și dialog, Centrul de Informare Europe Direct Timisoara, impreuna cu partenerii, organizeaza Zilele Literaturii Europene la Timisoara in perioada 18-19 iunie. Pe parcursul acestor doua zile, timisorenii sunt invitati la dialog cu scriitori romani “in carne si oase”, sa se apropie de operele scriitorilor contemporani francezi si spanioli, sa vizioneze filme si sa participe la ateliere.
Programul evenimentelor:
MIERCURI 18 IUNIE
Locatia Europe Direct Timisoara ora 11.00
Dialog cu scriitorul Serban Foarță si dna Ildikó Gábos Foarță, poeta si traducatoare
Festivitatea de incheiere a cursurilor Academiei Seniorilor si inmanarea diplomelor
Locatia Europe Direct Timisoara ora 17.00
Ateliere de scriere creativa si teatru de improvizatie – conduse de dra Erika Ada si Alexandru Varzaru
Locatia Universitatea de Vest din Timisoara ora 10.30, sala 042
Premiile Goncourt: utopii si perspective, tema spre dezbatere in La Pleiade – cerc studentesc de literatura franceza contemporana moderat de Conf.univ.dr. Ramona Malita.
JOI 19 IUNIE
Locatia Europe Direct Timisoara ora 18.00
Dl Jose Miguel Viñals Ariño, Consulul Onorific al Spaniei „Literatura contemporana spaniola. Evolutia si principalii reprezentanti”
Vizionare de film “La Colmena” (Stupul), ecranizare dupa romanul omonim de Camilo José Cela
Sunt invitati: studenti, profesori, iubitori, doritori si pasionati de literatura europeana, voluntari si beneficiari ai proiectelor noastre.
Organizator: Centrul de Informare Europe Direct Timisoara – Fundatia Student Plus Parteneri: Ambasada Spaniei la Bucuresti, Consulatul Onorific al Spaniei la Timisoara, Asociatia Via Rumania, Universitatea de Vest din Timisoara