Uniunea Europeană lansează Corpul European de Solidaritate: tineri, angajați în soluționarea și prevenirea situațiilor dificile

voluntari

Uniunea Europeană lansează, la 7 decembrie 2016, Corpul European de Solidaritate. Această inițiativă a Uniunii Europene va oferi tinerilor o oportunitate nu doar pentru a-i ajuta pe alții, dar și pentru a beneficia de formare, pentru a-și îmbunătăți abilitățile și pentru a câștiga experiență de viață.

Corpul european de solidaritate (CES) este conceput astfel încât să le ofere tinerilor europeni sub 30 de ani șansa de a sprijini o organizație neguvernamentală (ONG), o autoritate locală sau o societate privată care participă la remedierea unor situații dificile în cadrul Uniunii Europene. Anunțând crearea acestui organism încă din luna septembrie a.c., președintele Jean-Claude Junker a declarat:
”Tineri din întreaga Uniune Europeană vor putea să-și ofere ajutorul voluntar acolo unde este cel mai solicitat. Vor putea răspunde în situații de urgență precum criza refugiaților sau, cum am avut recent, în situația cutremurelor din Italia. Îmi doresc ca acest Corp European de Solidaritate să fie creat și să fie funcțional cât mai repede cu putință și, până în 2020, să văd primii 100.000 de tineri făcând parte din acest corp european. Unind, voluntar, forțele corpurilor de solidaritate acești tineri vor putea să-și dezvolte abilitățile să lucreze și să dobândească o experiență umană prețioasă.
Acest corp este destinat să își creeze o identitate proprie, înrădăcinată în valorile esențiale ale UE pe care le reprezintă angajarea și solidaritatea. Prin aderarea la acest corp, participanții își vor exprima disponibilitatea de a-și dedica o perioadă din viața lor pentru a veni în ajutorul celorlalți.”

este nevoie de mai multă solidaritate în Europa” afirmă Jean Claude Juncker, președintele CE

CES se va baza pe programele profesionale și de voluntariat pentru tineret existente la nivelul UE, precum și pe mobilizarea rețelelor stabilite din domeniul ocupării forței de muncă, al educației și din societatea civilă din întreaga Europă. Comisia va dezvolta acest sistem în parteneriat strâns cu statele membre, cu autoritățile locale și cu ONG-urile. Candidații care doresc să se alăture Corpului și entitățile care doresc să recruteze membri vor putea să facă acest lucru prin intermediul portalului web dedicat Corpului european de solidaritate.

Stagiile vor dura între două luni și un an. În cazul unui loc de muncă, perioada minimă va fi de patru luni. Dacă o persoană este recrutată ca angajat salariat, stagiar sau ucenic în alt stat membru, aceasta va primi o indemnizație pentru a acoperi costurile de cazare și de transport. Dacă persoana activează ca voluntar, costurile de bază aferente participării sale sunt acoperite prin grantul acordat organizației prin Sistemul european de voluntariat. Persoana în cauză va primi, de asemenea, bani de buzunar, suma depinzând de țara în care va lucra ca voluntar. În plus, toți voluntarii vor fi acoperiți de asigurarea SEV obligatorie înființată prin acest sistem.

 

Link-uri utile:

Public consultation on the European Solidarity Corps

Întrebări și răspunsuri referitoare la Corpul European de Solidaritate