Uniunea energetică: integrarea Peninsulei Iberice

Photo credits: Pexels

În prezența Comisiei Europene, premierul Portugaliei, António Costa, președintele Franței, Emmanuel Macron, și președintele guvernului Spaniei, Pedro Sanchez, s-au întâlnit la Lisabona pe data de 27 iulie, pentru a-și consolida cooperarea regională în cadrul Uniunii energetice. 

De la preluarea mandatului Comisiei Juncker, integrarea Peninsulei Iberice în piața internă a energiei a fost o prioritate. Prin sprijinirea construirii infrastructurii necesare, obiectivul UE este de a pune capăt izolării energetice a acestei părți a Europei, îmbunătățind în același timp securitatea energetică, oferind consumatorilor mai multe opțiuni și stimulând creșterea economică și locurile de muncă. Aceste interconexiuni sunt, de asemenea, esențiale pentru ca sursele regenerabile de energie să prospere și să facă din Europa numărul unu mondial în domeniul energiei regenerabile.

Progrese înregistrate și perspective:

  • Linia Biscay Bay: cu o lungime de 280 de km, această linie de transport a energiei electrice va dubla până în 2025 capacitatea de schimb între Franța și Spania, va apropia Spania de obiectivul de 10% de interconectare stabilit de Consiliul European (de la nivelul actual de 6%) și va integra întreaga Peninsulă Iberică în piața internă a energiei electrice.
  • Proiectul Santa-Llogaia-Baixas/INELFE: finalizat în iunie 2017, acest proiect permite utilizarea integrală a interconectării Santa-Llogaia-Baixas între Spania și Franța, dublând capacitatea de interconectare a electricității între cele două țări. Aceste investiții, cofinanțate de Comisia Europeană, au permis Spaniei să ajute Franța și să manifeste solidaritate în timpul perioadelor de stres în ceea ce privește cererea-oferta în timpul iernii din 2017.
  • Proiectul de interconectare între Spania și Portugalia (Ponte Lima – Vila Nova Famalicão – Recarei (PT) și Beariz – Fontefría (ES)): va permite Portugaliei să atingă nivelul de interconexiune de 10% prin creșterea nivelului actual al capacității de interconexiune la 3,2 GW. Data de punere în funcțiune a proiectului este planificată până în 2021.
  • Liniile Trans-Pirinei: sunt luate în considerare două proiecte de creștere a capacității de interconexiune a energiei electrice între Spania și Franța, ce traversează Munții Pirinei. O primă legătură se va face între Cantegrit (FR) și Navarra (SP), iar cealaltă între Marsillon (FR) și Aragón (SP).
  • Conducta de gaze de la Val de Saône: va contribui la accesul spaniolilor și portughezilor la piața europeană a gazelor; va fi finalizată până la sfârșitul anului 2018.
  • Proiectul STEP: urmărește să crească fluxurile bidirecționale între Peninsula Iberică și Franța și să îmbunătățească interconectarea cu piața internă a gazelor prin dezvoltarea axei estice a gazelor naturale, inclusiv un al treilea punct de interconectare între Spania și Portugalia.

Citește mai mult:

Mai multe informații despre infrastructura energetică a UE (EN)

Sursa: Comunicat de presă al CE