Comisia Europeana a publicat astazi noi date, care arata ca, in 2014, in cazul a aproape 2 500 de produse, de la jucarii la autovehicule, fie a fost interzisa introducerea acestora in UE, fie au fost eliminate de pe piete, deoarece erau periculoase pentru consumatorii din UE. Comisia Europeana si statele membre ale UE conlucreaza de 12 ani pentru a garanta ca bunurile de consum comercializate pe pietele europene sunt sigure. In acest scop, se utilizeaza Sistemul de alerta rapida pentru produse nealimentare periculoase.
„Fiecare produs din Europa trebuie sa fie sigur pentru cetatenii nostri. Produsele care pot avea efecte nocive trebuie sa fie retrase de pe piata cat mai repede posibil. Acesta este motivul pentru care am creat Sistemul de alerta rapida. De-a lungul anilor s-a dovedit a fi foarte eficient in mentinerea sigurantei consumatorilor europeni. Acesta este un exemplu concret al cooperarii UE in beneficiul cetatenilor nostri”, a declarat Věra Jourová, comisarul UE pentru justitie, consumatori si egalitate de gen.
Sistemul de alerta rapida garanteaza faptul ca informatiile despre produsele nealimentare periculoase retrase de pe piata si/sau rechemate oriunde in Europa circula rapid intre statele membre si Comisia Europeana. In acest fel, se iau ulterior masuri adecvate peste tot in UE (interzicerea/oprirea vanzarilor, retragerea, rechemarea sau refuzarea importurilor de catre autoritatile vamale), iar consumatorii sunt informati. In 2014, s-au inregistrat in sistem 2 755 de astfel de masuri.
Site-ul internet al Sistemului de alerta rapida a atras aproximativ 2 milioane de vizitatori in 2014, iar noile instrumente de cautare permit consumatorilor si intreprinderilor sa fie mai bine informati cu privire la detectarea produselor periculoase si la rechemarea de produse.
Treizeci si una de tari (UE, impreuna cu Islanda, Liechtenstein si Norvegia) sunt in prezent in sistem.
Care sunt produsele ce prezinta riscuri?
In 2014, cele doua categorii principale de produse pentru care s-au luat masuri corective au fost jucariile (28%) si articolele vestimentare, produsele textile si articolele de moda (23%). Printre riscurile cel mai frecvent notificate, cauzate de aceste produse, se numara riscul de ranire, riscurile legate de substante chimice si riscurile de asfixiere.
Cele mai frecvente riscuri privind substantele chimice notificate in 2014 au vizat produsele de incaltaminte si articolele din piele [de exemplu, crom (VI), o substanta care sensibilizeaza pielea], jucariile si articolele pentru ingrijirea copilului (de exemplu, agenti de dedurizare a materialelor plastice, care pot provoca probleme de fertilitate) si bijuteriile-fantezii (de exemplu, metale grele cu efect nociv).
De unde provin aceste produse?
China ramane principala tara de origine a produselor semnalate in sistemul de alerta. Anul trecut, 64% din numarul total de notificari privind produsele periculoase au fost legate de produse provenite din China, la fel ca in 2013. Comisia Europeana colaboreaza indeaproape cu China prin intermediul programului „Sistemul de alerta rapida-CHINA” pentru a se asigura ca autoritatile chineze raspund la fata locului tuturor problemelor privind siguranta produselor.
Sistemul de alerta rapida in cifre
2 435 – Numarul total de notificari efectuate in 2014
Acest numar reprezinta o crestere de 3% in comparatie cu anul precedent, ceea ce inseamna ca, oprind mai multe produse periculoase, consumatorii sunt mai bine protejati.
2 755 – Numarul de masuri luate in 2014 ca urmare a problemelor constatate
Cand statele membre depisteaza un produs care nu este sigur, vor trimite o notificare in Sistemul de alerta rapida. Toate celelalte tari vor cauta respectivul produs pe pietele lor, iar tarile care il vor gasi, vor indica ce masuri au luat (interzicerea/oprirea vanzarilor, retragerea, rechemarea sau refuzarea importurilor de catre autoritatile vamale).
Cele 5 categorii de produse cel mai frecvent notificate in 2014:
sursa: Comisia Europeana