Rata de creștere a speranței de viață a încetinit și continuă să existe decalaje mari între regiunile Uniunii Europene. România are a patra cea mai mică speranță de viață din UE, respectiv 75,3 ani, față de o medie europeană de 81 ani, dar și cele mai mici cheltuieli cu sănătatea din Uniune, conform ediției 2018 a raportului ”Sănătatea pe scurt: Europa”, publicat în luna noiembrie 2018. Elaborat în comun de Comisia Europeană și de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), raportul se bazează pe analize comparative ale stării sănătății cetățenilor din UE și ale performanței sistemelor de sănătate din cele 28 de state membre, din 5 țări candidate și din 3 țări AELS. România rămâne una dintre țările în care sunt înregistrate discrepanțe notabile între speranța de viață în rândul bărbaților (71,7 ani) și la femei (79,1 ani). Cea mai mare diferență, de peste 10 ani este întâlnită în Letonia și Lituania.
România are a doua cea mai mare rată a mortalității din UE, după Bulgaria, de 1530 decese la 100.000 locuitori, față de o medie UE de1.036 cazuri. Cea mai
frecventă cauză de deces o reprezintă bolile sistemului circulator (cardiovasculare, cerebrovasculare). Această situație a stării de sănătate a românilor
poate fi reflectată prin nivelul cheltuielilor pentru sănătate. Astfel, România se află pe ultimul loc în UE, cu doar 983 euro anual pe cap de locuitor, cu peste 250 euro sub Bulgaria. La polul opus se află Luxemburg, cu 4.713 euro, în timp ce media UE este de 2.773 euro.
În ceea ce privește obezitatea: România se regăsește la media europeană în ceea ce privește obezitatea (alarmantă) în rândul copiilor, cu un procent de 12%, în schimb, cu un procent de 9.4 % al adulților obezi, se află în topul pozitiv al țărilor europene.
Despre raport – Sănătatea pe scurt: Europa
Raportul „Sănătatea pe scurt: Europa” urmărește evoluția sistemelor de sănătate în direcția eficacității, accesibilității și rezilienței. Raportul este publicat o dată la doi ani și face o comparație neutră, descriptivă, a tuturor țărilor din UE, pe baza datelor și a indicatorilor disponibili publicului.
RAPORTUL INTERACTIV
Link-uri utile:
Sănătatea pe scurt: Europa
Sursa: RCE in Romania