României i-au fost alocate fonduri în valoare de 441 de milioane de euro pentru combaterea sărăciei

povertyComisia Europeana a aprobat programul operational prezentat de Romania in vederea utilizarii noului Fond de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD). Romania va primi peste 441 de milioane de euro (la preturile actuale) in perioada 2014-2020 pentru a oferi produse alimentare persoanelor care au cea mai mare nevoie de acestea, precum si articole de uz scolar copiilor aflati in dificultate. Finantarea UE va fi completata cu peste 75 milioane de euro din resursele nationale.

Comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitate profesionala, Marianne Thyssen, a declarat: „Salut calduros adoptarea programului FEAD pentru Romania. Avand in vedere faptul ca, in prezent, aprovizionarea cu alimente este planificata inainte de venirea iernii, fondul va oferi un sprijin vital persoanelor care trec prin momente grele. Sunt, de asemenea, bucuroasa ca programul se concentreaza asupra copiilor vulnerabili, astfel incat oportunitatile lor de invatare sa nu fie afectate de lipsurile materiale din familie”.

Inceperea aprovizionarii cu alimente este prevazuta pentru aceasta iarna si, din 2015, va avea loc de doua ori pe an. Vor beneficia de ajutor persoanele asistate social, pensionarii cu pensii mici si persoanele al caror venit este sub 45% din salariul minim pe economie la nivel national.

Pachetele cu produse alimentare vor fi completate cu masuri menite sa inlesneasca incluziunea sociala, precum educatia sanitara si alimentara, acces sporit la serviciile medicale sau de consiliere juridica, indrumare catre serviciile sociale, consiliere profesionala si sprijin in cautarea unui loc de munca.

Incepand cu 2015, articolele de uz scolar vor fi furnizate o data pe an. Acestea vor fi oferite copiilor care provin din familii cu un venit lunar sub 50% din salariul minim pe economie la nivel national.

Alimentele si articolele de uz scolar vor fi distribuite prin intermediul autoritatilor locale si al scolilor. ONG-urile vor fi implicate in furnizarea produselor alimentare persoanelor cu dificultati de deplasare si in aplicarea masurilor de incluziune sociala aferente.

Context

Romania inregistreaza unul dintre cele mai ridicate niveluri de saracie din UE, aproximativ 30% din populatie suferind de lipsuri materiale severe. Programul operational adoptat va contribui la atingerea obiectivului national de a ajuta 580 000 de oameni sa iasa din saracie.

Lansat in luna ianuarie 2014, Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD) este un puternic simbol al solidaritatii europene. Principalul sau scop este ruperea cercului vicios al saraciei si precaritatii, oferind asistenta nefinanciara unora dintre cetatenii europeni cei mai vulnerabili. FEAD se ridica la o valoare reala de 3,8 miliarde de euro in perioada 2014-2020.

Fondul va contribui la consolidarea coeziunii sociale prin atenuarea celor mai severe forme de saracie, precum si la atingerea obiectivului EUROPA 2020 de a reduce cu cel putin 20 de milioane numarul de persoane afectate sau amenintate de saracie si excluziune sociala, pana in 2020.

FEAD va sprijini actiunile initiate de toate cele 28 de state membre in vederea acordarii unei game largi de ajutoare nefinanciare persoanelor celor mai defavorizate, indiferent daca este vorba despre persoane individuale, familii, gospodarii sau grupuri de persoane. Asistenta de acest tip poate consta in produse alimentare, imbracaminte si alte bunuri de uz personal esentiale, cum ar fi incaltamintea, sapunul sau samponul. Ajutorul financiar poate fi utilizat la desfasurarea actiunilor care incurajeaza integrarea sociala.

Fiecare stat membru va defini grupul-tinta de „persoane cele mai defavorizate” in programul sau operational national. Statele membre pot alege tipul de asistenta pe care doresc sa o ofere (produse alimentare sau articole de baza sau o combinatie intre cele doua) si modelul preferat de procurare si distributie a alimentelor si bunurilor, in functie de situatia lor specifica si preferinte.

Incepand cu 1987, Programul UE de distribuire a alimentelor catre cele mai defavorizate persoane (CDP) a fost o sursa importanta de provizii pentru organizatiile care lucreaza in contact direct cu cei mai putin norocosi membri ai societatii, oferindu-le alimente. A fost creat pentru a folosi in mod optim surplusul agricol obtinut atunci. Avand in vedere epuizarea stocurilor de interventie preconizata, precum si imprevizibilitatea lor ridicata in perioada 2011-2020, ca o consecinta a reformelor succesive ale politicii agricole comune, CDP a fost intrerupt la sfarsitul anului 2013, fiind inlocuit de FEAD.

sursa: Reprezentanta Comisiei Europene