Comisia Europeană – Declarație |
Declarație comună semnată de Martin Schulz, Președintele Parlamentului European, Donald Tusk, Președintele Consiliului European, Mark Rutte, președintele în exercițiu al Consiliului UE, și Jean-Claude Juncker, Președintele Comisiei Europene
Bruxelles, 24 iunie 2016
Președintele Schulz, Președintele Tusk și Primul-ministru Rutte s-au întâlnit în această dimineață la Bruxelles, la invitația Președintelui Comisiei Europene, domnul Juncker. Aceștia au discutat despre rezultatul referendumului din Regatul Unit și au făcut următoarea declarație comună:
„În cadrul unui proces liber și democratic, poporul britanic și-a exprimat dorința de a ieși din Uniunea Europeană. Regretăm această decizie, însă o respectăm.
Această situație este fără precedent, însă suntem uniți în răspunsul nostru. Vom rămâne fermi și vom susține valorile de bază ale UE de promovare a păcii și a bunăstării popoarelor sale. Uniunea celor 27 de state membre va continua. Uniunea este cadrul viitorului nostru politic comun. Suntem uniți de istorie, de geografie și de interese comune și ne vom clădi cooperarea pe aceste elemente. Împreună, vom aborda provocările comune de generare a creșterii economice, de sporire a prosperității și de asigurare a unui mediu sigur pentru cetățeni. Instituțiile își vor îndeplini pe deplin rolul ce le revine în acest sens.
Așteptăm acum ca Guvernul Regatului Unit să pună în aplicare această decizie a poporului britanic cât mai curând posibil, indiferent cât de dificil poate fi un asemenea proces. Orice întârziere ar prelungi în mod nejustificat starea de incertitudine. Dispunem de normele necesare pentru ca acest proces să se desfășoare în mod ordonat. Articolul 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană prevede procedura care trebuie urmată în cazul în care un stat membru decide să iasă din Uniunea Europeană. Suntem pregătiți să lansăm rapid negocierile cu Regatul Unit cu privire la termenii și condițiile retragerii sale din Uniunea Europeană. Până la încheierea procesului de negociere, Regatul Unit rămâne membru al Uniunii Europene, revenindu-i toate drepturile și obligațiile ce rezultă din acest statut. Conform tratatelor pe care Regatul Unit le-a ratificat, dreptul UE se aplică în continuare pe deplin Regatului Unit și în Regatul Unit până când acesta nu va mai fi stat membru.
Așa cum s-a stabilit, documentul intitulat „O nouă înțelegere pentru Regatul Unit în cadrul Uniunii Europene”, convenit în cadrul Consiliului European din 18-19 februarie 2016, nu va mai intra în vigoare și nu va mai exista. Nu va exista o renegociere.
În ceea ce privește Regatul Unit, sperăm ca în viitor acesta să fie un partener apropiat al Uniunii Europene. Așteptăm ca Regatul Unit să își formuleze propunerile în acest sens. Orice acord ce va fi încheiat cu Regatul Unit în calitate de țară terță va trebui să reflecte interesele ambelor părți și să fie echilibrat din punctul de vedere al drepturilor și obligațiilor pe care le prevede.”
Sursa: Comunicat de presă din 24 iunie 2016 – Comisia Europeană