Pe data de 2 mai, Comisia Europeană a răspuns la rezoluția Parlamentului European în care i se solicita să adopte un act delegat de suspendare a exceptării de la obligativitatea vizelor pentru cetățenii canadieni și americani.
Comisia consideră că, având în vedere progresele semnificative realizate în ultimul an și dinamica pozitivă a activității în curs, suspendarea temporară a exceptării de la obligativitatea vizelor pentru cetățenii Canadei și ai Statelor Unite ar fi contraproductivă în acest moment și nu ar servi obiectivului de realizare a unui regim de călătorii fără viză pentru toți cetățenii UE. Abordarea diplomatică a Comisiei a început deja să dea rezultate concrete: Canada a eliminat obligativitatea vizelor pentru anumite categorii de cetățeni bulgari și români la 1 mai 2017 și își propune să realizeze o reciprocitate deplină începând cu 1 decembrie 2017, iar contactele cu noua administrație a SUA au fost relansate, cu scopul de a impulsiona reciprocitatea deplină a vizelor pentru cele cinci state membre ale UE în cauză.
Comisarul pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos, a declarat: „Scopul nostru este și rămâne acela de a obține reciprocitatea deplină a vizelor cu ambele state: Canada și SUA. Implicarea noastră continuă și contactele noastre diplomatice perseverente din ultimul an au dat deja rezultate concrete în privința Canadei și ne angajăm să procedăm în același mod cu SUA. Dialogul cu partenerii noștri strategici este soluția potrivită și ne aflăm pe drumul cel bun.”
Raportul de astăzi definește poziția Comisiei în urma rezoluției fără caracter legislativ a Parlamentului European din 2 martie, în care i se solicita să adopte un act delegat de suspendare a exceptării de la obligativitatea vizelor pentru cetățenii Canadei și ai Statelor Unite.
Comisia a prezentat un raport privind reciprocitatea vizelor în lunile aprilie, iulie și decembrie, salutând calendarul clar furnizat de Canada în vederea realizării reciprocității depline a vizelor pentru toți cetățenii UE și asumându-și angajamentul de a relansa eforturile cu noua administrație a SUA, cu scopul de a conveni, în prima jumătate a anului 2017, asupra unei căi de urmat pentru cele cinci state membre ale UE în cauză.
Canada
La 30 octombrie 2016, Canada a furnizat un calendar clar în vederea realizării reciprocității vizelor pentru toți cetățenii UE și, până în prezent, și-a îndeplinit acest angajament, prin eliminarea obligației de a deține viză în cazul anumitor categorii de cetățeni bulgari și români începând cu 1 mai 2017. Comisia salută angajamentul continuu al Canadei și va rămâne în strânsă legătură cu Bulgaria, România și Canada, atât la nivel tehnic, cât și la nivel politic, pentru a se asigura că reciprocitatea deplină a vizelor este realizată până la 1 decembrie 2017.
Statele Unite ale Americii
În ultimele luni, s-au intensificat contactele la nivel politic și tehnic cu interlocutorii din SUA, ceea ce a condus la demararea unui proces axat pe rezultate pentru includerea a cinci state membre ale UE (Bulgaria, Croația, Cipru, Polonia și România) în Programul de scutire de vize. SUA și-a reconfirmat angajamentul de a admite în cadrul programului cele cinci state membre ale UE, după ce acestea vor îndeplini toate cerințele prevăzute în legislația americană. În acest scop, s-a subliniat necesitatea de a accelera eforturile necesare pentru îndeplinirea cerințele rămase. Comisia, în strânsă cooperare cu cele cinci state membre în cauză, va colabora cu SUA cu privire la calea de urmat, care urmează să fie aprobată în cadrul unei declarații comune a reuniunii ministeriale în materie de justiție și afaceri interne dintre UE și SUA, în iunie 2017.
Informații suplimentare
Întrebări frecvente: Mecanismul UE de reciprocitate a vizelor
Sursa: Comunicat de presă al CE