Comisia Europeană a adoptat marți, 6 februarie, strategia pentru „O perspectivă credibilă de aderare pentru țările din Balcanii Occidentali și un angajament sporit al UE în regiune”. Aceasta confirmă perspectiva europeană a regiunii ca investiție geostrategică într-o Europă stabilă, puternică și unită, bazată pe valori comune. Aceasta prezintă prioritățile și domeniile în care se va aplica o cooperare comună consolidată și abordează provocările specifice cu care se confruntă Balcanii Occidentali, în special necesitatea unor reforme fundamentale în perspectiva aderării și a unor relații de bună vecinătate.
Strategia pune în poziții fruntașe două țări, Serbia și Muntenegru, cu perspective de alaturare proiectului european începand cu 2025. Desigur, condiția este ca cele doua țări să duca reforme sustenabile în domenii-cheie: stat de drept, drepturi fundamentale, competitivitate, cooperare regională și reconciliere.
Strategia are în vedere următoarele aspecte:
- accent pe reforme și reconciliere în domenii-cheie, precum statul de drept, drepturile fundamentale și guvernanța, în țările din regiune;
- șase inițiative emblematice în sprijinul procesului de transformare a Balcanilor Occidentali; în acest scop, Comisia Europeană a propus majorarea treptată a finanțării în cadrul Instrumentului de asistență pentru preaderare (IPA) până în 2020;
- stabilirea etapelor următoare pe calea către UE, mai ales pentru Muntenegru și Serbia, în perspectiva aderării acestor două țări în 2025;
- angajamentul politic al liderilor din regiune, astfel încât aceștia să-și asume responsabilitatea transformării acestei ocazii istorice în realitate;
- pregătirea UE pentru a primi noi membri, inclusiv din punct de vedere instituțional și financiar, pentru momentul în care unele țări vor îndeplini condițiile necesare pentru aderare.
Prin intermediul a șase inițiative emblematice, Strategia pentru Balcanii de Vest stabilește sprijinul fără precedent
al UE pentru procesul de transformare a acestei regiuni, concentrându-se asupra unor domenii specifice de interes atât pentru UE, cât și pentru țările din Balcanii de Vest:
6 inițiative
- CONSOLIDAREA STATULUI DE DREPT
- CONSOLIDAREA ANGAJAMENTULUI ÎN CEEA CE PRIVEȘTE SECURITATEA ȘI MIGRAȚIA
- CONSOLIDAREA SPRIJINULUI ACORDAT PENTRU DEZVOLTAREA SOCIOECONOMICĂ
- ÎMBUNĂTĂȚIREA CONECTIVITĂȚII ÎN SECTOARELE TRANSPORTULUI ȘI ENERGIEI
- O AGENDĂ DIGITALĂ PENTRU BALCANII DE VEST
- SPRIJINIREA RECONCILIERII ȘI A RELAȚIILOR DE BUNĂ VECINĂTATE
Context
Drept Balcanii de Vest sunt denumite statele din fosta Iugoslavie (fără Slovenia și Croația) și Albania care, în urma aderării României și Bulgariei la Uniunea Europeană, au devenit următoarea țintă de extindere a UE în Peninsula Balcanică. Statele Balcanilor de Vest sunt: Albania, Bosnia și Herțegovina, Republica Macedonia, Muntenegru și Serbia.
De asemenea, aceste state, cu excepția Albaniei, nu fac parte din organizația NATO, deși aspiră să adere la aceasta. Totodată, începând cu 2007, aceste state fac parte din CEFTA (Acordul central-european de liber schimb), împreună cu Republica Moldova.
Sursa: Comisia Europeană