PE cere companiilor ca pana in 2020 sa atinga nivelul de 40% de reprezentare a femeilor director non-executiv in board

femeie-manager1-600x260Conform comunicatului de presa publicat astazi, 14 octombrie 2013, de catre Parlamentul European a fost stabilit un nou obiectiv pentru anul 2020 care cere companiilor europene sa promoveze egalitatea de sanse intre sexe astfel incat reprezentarea femeilor intre membri non-executivi din conducere sa ajunga la un procent de 40% pana la acest termen. Anul trecut doar 15% din board-ul companiilor mari erau femei.

Propunerea apartine Comisiei Europene pe baza raportului comun intocmit de comisia Drepturile Femeilor si Egalitatea de Gen si comisia de Afaceri Juridice. Europdeputata Rodi Kratsa-Tsagaropoulou afirma ca prin implementarea acestei masuri in intreaga piata unica, aceasta va beneficia de  talentul multor femei foarte capabile.

Pentru atingerea acestui obiectiv ambitios Membri Parlamentului European subliniaza necesitatea unui proces de recrutare transparent si bazat pe merite, in care se tine cont la fiecare pas de necesitatea unui echilibru de gen. Astfel se recomanda ca intre doi candidati cu calificari asemanatoare sa fie ales, de fiecare data, cel de genul mai putin reprezentat in companie. Totusi, eurodeputatii insista a nu se pierde din vedere ca meritul sa ramana criteriul cheie in procesul de recrutare.

Eurodeputatii propun ca firmele care nu urmeaza procedurile transparente de recrutare sa fie penalizate pentru acest fapt si nu neaparat pentru neatingerea pragului de 40%. Acestia propun penalizari ca excluderea automata din apeluri pentru licitatii publice, in timp ce Comisia Europeana propune ca aceste penalizari sa fie luat mai mult ca recomandari decat ca obligatorii.

Competentele Comisiei Drepturile Femeii si Egalitatea de Gen:
  1. definirea, promovarea si apararea drepturilor femeii in Uniune si masurile luate in acest scop de catre Comunitate;
  2. promovarea drepturilor femeii in tarile terte;
  3. politica de egalitate de sanse, inclusiv egalitatea intre femei si barbati in ceea ce priveste sansele pe piata fortei de munca si tratamentul la locul de munca;
  4. eliminarea oricarei forme de discriminare fondate pe gen;
  5. punerea in aplicare si continuarea integrarii dimensiunii privind egalitatea de sanse in toate sectoarele;
  6. controlul si aplicarea acordurilor si conventiilor internationale privind drepturile femeii;
  7. politica de informare cu privire la femei.

sursa: Parlamentul European