Cel de al 14-lea summit dintre Uniunea Europeană și India s-a desfășurat la New Delhi, marcând 55 de ani de relații diplomatice între cele mai mari două democrații ale lumii.
Uniunea Europeană a fost reprezentată la summit de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și de președintele Consiliului European, Donald Tusk. India a fost reprezentată de prim-ministrul Narendra Modi. A participat, de asemenea, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate/vicepreședinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini.
Uniunea Europeană și India au adoptat o declarație comună a summitului. Au fost adoptate, totodată, declarații comune privind cooperarea în domeniul combaterii terorismului, privind energia curată și schimbările climatice, precum și privind urbanizarea durabilă și inteligentă. Liderii au realizat totodată un bilanț al punerii în aplicare a cuprinzătoarei Agende de acțiune UE-India pentru 2020, adoptată cu ocazia summitului de anul trecut.
„Suntem cele mai mari două democrații ale lumii. Suntem cele mai mari două economii ale lumii. Împărtășim aceleași valori și credința în libertate, egalitate, toleranță și în statul de drept. Colaborarea cu un partener care împărtășește aceleași idei, precum India, este logică. Este o colaborare firească,” a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker „Am convenit că ar trebui să ducem relațiile noastre comerciale la nivelul următor. Este momentul pentru un acord de liber schimb între India și UE. Odată ce condițiile sunt adecvate – și numai atunci când condițiile vor fi adecvate – vom relua acest aspect. Summitul de astăzi este un pas important în direcția cea bună și, ascultându-l pe prim-ministrul Modi, am convingerea că putem progresa. Negociatorii noștri șefi se vor reuni în luna noiembrie și vor trasa calea de urmat.”
Versiunea integrală a intervenției președintelui Juncker cu ocazia conferinței de presă comune desfășurate în urma summitului este disponibilă online.
Comerțul și investițiile reprezintă aspecte importante ale parteneriatului strategic UE-India. UE este cel mai mare partener comercial al Indiei, în vreme ce India se situează pe locul 9 între partenerii comerciali ai UE. În 2016, comerțul bilateral cu bunuri și servicii s-a ridicat la peste 100 de miliarde EUR. La summit, liderii și-au exprimat angajamentul comun de a consolida parteneriatul economic dintre UE și India și de a realiza întregul potențial al acestui aspect al relației. Ambele părți fac eforturi pentru a se reangaja în mod activ în direcția relansării negocierilor pentru un acord de liber schimb cuprinzător și reciproc benefic.
Declarație comună privind energia curată și combaterea schimbărilor climatice
Ambele părți și-au confirmat angajamentele asumate în cadrul Acordului de la Paris și au convenit să intensifice cooperarea privind punerea în aplicare a angajamentelor în materie de combatere a schimbărilor climatice, răcire ecologică, pompare pe baza energiei solare, stocarea energiei, mobilitatea electrică și energia din surse regenerabile, în scopul de a consolida punerea în aplicare a acordului.
Declarație comună privind cooperarea în domeniul combaterii terorismului
La 4 octombrie, nava ITS Fasan, sub pavilion italian, sediu al operațiunii Atalanta a forței navale a UE, a efectuat manevre comune cu nava indiană INS Trishul în largul coastelor Somaliei, ceea ce reprezintă primul exercițiu naval comun realizat vreodată de UE și India. În cadrul summitului, liderii au convenit să continue astfel de exerciții și să își extindă cooperarea în domeniul securității maritime.
În perspectiva celei de a 5-a Conferințe mondiale privind spațiul cibernetic, care se va desfășura la New Delhi în perioada 23-24 noiembrie 2017, liderii și-au exprimat intenția de a-și aprofunda cooperarea în domeniul securității cibernetice, rămânând totodată favorabili unui spațiu cibernetic deschis, liber, securizat, stabil, pașnic și accesibil, care să permită creșterea economică și inovarea.
Declarație comună privind parteneriatul pentru o urbanizare durabilă și inteligentă
Parteneriatul va crea noi oportunități de cooperare între autoritățile locale și regionale respective. Parteneriatul se va baza pe experiența Agendei urbane pentru UE și pe programul emblematic Smart Cities Mission (Misiunea „Orașe inteligente”) al Indiei.
Vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Andrew McDowell, a confirmat cel mai mare împrumut acordat vreodată de către BEI pentru investiții în India. Noul sprijin în valoare de 500 de milioane EUR pentru transporturi durabile în India va fi folosit la construirea unei linii noi și la dotarea cu 96 de trenuri noi a metroului din Bangalore.
Sursa:Comunicat de presă al CE