Prezent la cea de-a 11-a conferința privind Politica Spațială Europeană, derulată la Bruxelles, Vice-președintele Šefčovič, responsabil cu Uniunea Energetică, a reafirmat importanța alocării bugetare pentru programele spațiale în următorul cadru financiar de șapte ani, în primul rând, pentru asigurarea continuității programelor emblematice existente: Galileo, Copernicus și Egnos; în al doilea rând, pentru a proteja competitivitatea industriei europene împotriva schimbării ecosistemului spațial; și, în al treilea rând, deoarece industria spațială europeană este esențială pentru economia europeană în general și în special pentru Uniunea energetică.
Realizări ale programului spațial european
Copernicus and Galileo
Satelitul Copernic, care a sărbătorit anul trecut cei 20 de ani de la crearea sa, constă acum din 7 sateliți operaționali, care deservesc aproape 200.000 de utilizatori înregistrați. Au fost descărcați până în prezent 52 Petabyte de date! [1 petabyte = 1K terabytes = 1m gigabytes]
Galileo este, de asemenea, operațional, cu 26 de sateliți, care deservesc utilizatorii din Europa și din întreaga lume. Aici baza de utilizatori potențială este estimată la 400 de milioane. Până în 2020, va atinge întregul său potențial și noi servicii de o acuratețe extrem de ridicată, de până la câțiva centimetri (comparativ cu GPS de astăzi cu precizie de 10 m). Aceste tehnologii performante vor genera noi servicii și oportunități, iar europenii vor beneficia de ele în mod gratuit.
Schimbarea eco-sistemului spațial
În prezent, avem o abordare risipită și ineficientă în Europa. Acest lucru sporește riscul de exod al talentului, care ar putea crea start-up-uri reușite, aici, în Europa. În schimb, start-up-urile noastre pleacă adesea pentru ca SUA sau alte țări terțe să se extindă și să crească. Pentru a păstra talentul și a oferi oportunități noi antreprenorilor, trebuie să creăm un ecosistem european care să cuprindă tot drumul de la cercetare și până la piețe.
Spațiul este inclus în mod explicit în programul InvestEU, care este succesorul propus al actualului plan de investiții al UE.
Lucrăm la un program pilot pentru echitatea spațiului, abordând stadiul incipient și nevoile de creștere ale întreprinderilor nou înființate.
În ceea ce privește finanțarea pentru cercetare și dezvoltare, Europa este deja destul de puternică, dar, după cum arată studiul de astăzi, problema finanțării din sectorul spațial vine după faza de cercetare. Riscul înalt, cuplat cu o mare nevoie de capex, înseamnă că valea morții este și mai dificil de traversat în industria spațială. Trebuie să găsim vehicule financiare inteligente pentru a aborda această problemă, combinând diverse instrumente și adăugând asistență consultativă din partea BEI, precum și achiziții inovatoare (UE ca client pentru a furniza primul contract).