Inca de saptamana trecuta, deputatii alesi in mai au inceput sa soseasca la Bruxelles. Din cei 751 de eurodeputati ai noului mandat, 371 sunt noi in Parlament. Desi nu vor fi membri oficiali ai Parlamentului decat la 1 iulie, cand isi vor primi cardurile de vot, acestia sunt deja intampinati de un serviciu care lucreaza in 24 de limbi si care ii ajuta la completarea documentelor necesare. Grupurile politice se reunesc deja, iar sesiunea se va deschide pe 1 iulie.
In prezent, exista 7 grupuri politice in cadrul Parlamentului European. Pana la prima sedinta plenara constitutiva, unele din aceste grupuri isi vor spori sau diminua numarul de membri, depinzand de deciziile noilor alesi. Numarul minim de deputati necesar pentru a constitui un grup politic este de 25. Cel putin o patrime din state membre trebuie sa fie reprezentate in cadrul grupului. Un deputat poate apartine unui singur grup politic. Unii deputati nu fac parte din niciun grup politic, ei fiind, in acest caz, deputati neafiliati.
Inaintea fiecarui vot din cadrul sedintelor plenare, grupurile politice examineaza rapoartele elaborate de comisiile parlamentare si depun amendamente. Comisiile au un rol crucial in luarea de decizii, in cadrul acestora redactandu-se pozitiile Parlamentului asupra tuturor domeniilor din competenta sa, de aceea unul din primele lucruri pe care le vor face noii eurodeputati este sa se alature unei comisii.
Deputatii europeni petrec aproximativ doua saptamani pe luna in reuniuni ale comisiilor. Aici, acestia dezbat rapoarte legislative si nelegislative, propun si voteaza amendamente si pregatesc negocierile cu Consiliul. Comisiile mai organizeaza audieri publice cu experti, examineaza institutiile si organele UE si pregatesc rapoarte din proprie initiativa, care nu sunt obligatorii la nivel juridic, dar indica opinia Parlamentului European asupra unui subiect.
sursa: Parlamentul European
util: Regulamentul PArlamentului European