Noua directivă europeană privind creditele ipotecare a intrat în vigoare luni, 21 martie 2016. Ea are ca scop îmbunătățirea măsurilor de protecție a consumatorilor europeni, prin introducerea unor practici responsabile de creditare, în întreaga UE.
Comisarul european responsabil pentru stabilitate financiară, servicii financiare și Uniunea piețelor de capital, Jonathan Hill, a declarat: “Acesta este un pas important în îmbunătățirea gradului de informare a consumatorilor, dar și în încurajarea creditării într-o manieră responsabilă. Un regim de tip pașaport european pentru intermediarii de credite va conduce către creșterea competitivității sectorului și ar trebui să ofere noi oportunități de afaceri“.
Potrivit noii directive, adoptate în data de 4 februarie 2014, consumatorii vor beneficia de informații mai clare și mai ușor de înțeles odată cu introducerea unei fișe europene de informații standardizate. Aceasta va permite celor interesați de un credit să înțeleagă mai bine riscurile asociate acordurilor ipotecare, să compare ofertele și să identifice cel mai bun produs pentru nevoile lor, la cel mai bun preț. Consumatorii europeni cei mai vulnerabili vor fi mai bine protejați în ce privește supra-îndatorarea prin intermediul unor standarde aplicabile în întreaga Uniune referitoare la evaluarea bonității solicitanților de credit ipotecar.
Totodată, directiva stabilește principiile de autorizare și înregistrare a intermediarilor de credite. Aceștia, în condițiile în care se conformează noului set de reguli, vor avea acces la mult mai mulți potențiali clienți pe piața unică, datorită sus-menționatului regim de tip pașaport. Pe termen lung, acesta va oferi noi oportunități de afaceri creditorilor și va fi un pas înainte spre crearea Pieței unice europene în domeniul ipotecar, având ca rezultat mărirea concurenței și scăderea prețurilor.
sursa: Reprezentanța Comisiei Europene
util: Fișă informativă despre directiva europeană privind ipotecile