Aflata la Bucuresti in prima sa vizita de la preluarea mandatului de comisar european pentru politica regionala, dna Corina Cretu a lansat vineri, 7 noiembrie, alaturi de ministrul fondurilor europene, dl Eugen Teodorovici, “Acordul de parteneriat” cu Romania pentru perioada 2014 – 2020, prin intermediul caruia Romania poate accesa 33 de miliarde de euro.
“Acordul de parteneriat” este documentul programatic care guverneaza cheltuirea fondurilor europene de catre Romania in perioada de programare curenta 2014 – 2020. Pentru aceasta perioada, valoarea totala a fondurilor alocate pentru Romania este de 33 de miliarde, din care aproximativ 23 miliarde de euro sunt destinate politicii de coeziune.
Sarcina principala pe care noul Acord de Parteneriat o traseaza autoritatilor de management este sa se asigure ca banii europeni sunt cheltuiti raspunzand nevoilor cetatenilor europeni. Pentru Romania, prioritatile detaliate in document sunt urmatoarele:
- Promovarea competitivitaţii şi a dezvoltarii locale
- Crearea de locuri de munca
- Reducerea inegalitaţilor prin programe de incluziune sociala
- Dezvoltarea infrastructurii
- Cresterea eficientei energetice si protectia mediului.
sursa: Reprezentanta Comisiei Europene
Intrebari si raspunsuri privind acordurile de parteneriat intre Comisia Europeana si statele membre ale UE privind fondurile structurale si de investitii europene pentru perioada 2014-2020
La 22 decembrie 2013, a intrat in vigoare un nou set de norme si de acte legislative care reglementeaza urmatoarea runda de investitii ale UE pentru perioada 2014-2020. Pentru prima oara, pachetul legislativ a stabilit norme comune pentru fondurile structurale si de investitii europene (fondurile ESI), asigurandu-se astfel o utilizare mai strategica si mai complementara a diferitelor surse de finantare ale UE, precum si combinarea si simplificarea utilizarii acestora, in vederea unui impact imbunatatit asupra cresterii economice si a crearii de locuri de munca.
1. Care sunt fondurile structurale si de investitii europene?
- Fondul european de dezvoltare regionala
- Fondul social european
- Fondul de coeziune
- Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime
- Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala
2. Ce sunt „acordurile de parteneriat”?
Conform noilor norme, statele membre trebuie sa elaboreze si sa puna in aplicare planuri strategice cuprinzand prioritati de investitii pentru cele cinci fonduri ESI. Acordurile de parteneriat (AP) se negociaza intre Comisia Europeana si autoritatile nationale, in urma consultarii diferitelor niveluri de guvernare, a reprezentantilor grupurilor de interese, a societatii civile si a reprezentantilor locali si regionali. Acordurile de parteneriat au avut ca punct de pornire documentele de pozitie elaborate de serviciile Comisiei in 2012 pentru fiecare stat membru, in care se stabileste modalitatea prin care investitiile UE ar trebui sa sustina o crestere economica inteligenta, durabila si incluziva prin concentrarea asupra atuurilor principale si asupra sectoarelor cu crestere semnificativa din diferitele regiuni si state membre.
Normele stabilesc ca fiecare stat membru trebuie sa isi prezinte acordul de parteneriat Comisiei in termen de 4 luni de la intrarea in vigoare a regulamentului, respectiv pana la 22 aprilie 2014.
La randul sau, Comisia va formula observatii in termen de 3 luni de la data depunerii AP si va adopta acordul in maximum 4 luni de la depunerea sa, cu conditia ca statul membru sa fi tinut seama in mod corespunzator de observatiile Comisiei. Programele operationale nu pot fi aprobate inainte de adoptarea acordului de parteneriat.
3. Ce sunt „programele operationale”?
Comisia colaboreaza cu statele membre si la elaborarea „programelor operationale” (PO), care detaliaza prioritatile de investitii si obiectivele acordurilor de parteneriat, impartindu-le pe actiuni concrete. PO se pot referi la state membre si/sau la regiuni in ansamblu sau pot fi programe de cooperare care sa implice mai multe tari. Comisia negociaza continutul final al planurilor de investitii cu autoritatile nationale si regionale. Toate nivelurile de guvernare, inclusiv societatea civila, ar trebui consultate si implicate in programarea si gestionarea PO.
Conform noilor norme, PO ar trebui depuse de statele membre in termen de maximum 3 luni de la depunerea acordului de parteneriat.
Comisia formuleaza observatii in termen de 3 luni si adopta PO in maximum 6 luni de la data depunerii sale, cu conditia ca statul membru sa fi tinut seama in mod corespunzator de observatiile Comisiei.
PO sunt apoi puse in aplicare de statele membre si de regiuni. Aceasta implica selectarea, punerea in executie, monitorizarea si evaluarea proiectelor individuale, in functie de prioritatile si obiectivele convenite pentru programe impreuna cu Comisia. Activitatea este organizata de autoritatile de management din fiecare tara si/sau regiune, conform principiilor gestiunii partajate si subsidiaritatii. Noile norme impun o mult mai mare atentie acordata rezultatelor si obiectivelor, care trebuie masurate, monitorizate si publicate pe intreaga durata a proiectului.
4. Care este situatia actuala a AP si PO ale statelor membre?
Pentru a consulta lista actualizata a acordurilor de parteneriat si a programelor operationale, vizitati linkul de mai jos:
http://ec.europa.eu/contracts_grants/funds_ro.htm
Comisia a subliniat importanta majora a unei abordari strategice a utilizarii fondurilor, precum si faptul ca este mai importanta calitatea decat viteza. Comisia va continua sa analizeze in detaliu acordurile de parteneriat si sa transmita observatii statelor membre.
5. Pe cine puteti contacta in tara dumneavoastra pentru a obtine mai multe informatii privind finantarea proiectelor individuale?
– Reprezentantele Comisiei Europene in statele membre
sursa: Comisia Europeana