Proiectul iDebate invită tinerii din șapte țări europene să învețe arta dialogului și să participe la dezbaterile și consultările publice europene. Acest proiect internațional este derulat de Fundația Student Plus – Centrul Europe Direct Timișoara, împreună cu partenerii din 6 țări europene, și este cofinanțat prin Programul “Europa pentru cetățeni” al UE.
Pornind de la nevoia profundă a tinerei generații din Europa de a se implica mai activ în procesul democratic și de a face parte din creșterea comunității, proiectul iDebate oferă contextul pentru învățarea și exercitarea drepturilor civice prin dialog și dezbateri. Obiectivul este de a vedea mai mulți tineri inspirați de valorile și spiritul european, implicați activ în construirea viitorului lor în Europa și participând la alegerile europene din primăvara anului 2019. Provocările cu care ne confruntăm ca europeni, fie că este vorba de migrație, statul de drept sau creșterea economică, ar trebui discutate la toate nivelurile, iar tinerii au ocazia să vadă că au o voce și că doleanțele lor sunt auzite.
În prezent, consultările cu cei 500 de milioane de europeni sunt posibile datorită progresului rapid și amplu al tehnologiilor digitale, iar instituțiile europene păstrează ritmul. Spațiul public european crește prin utilizarea noilor tehnologii informaționale, iar proiectul iDebate are obiectivul ambițios de a ajuta mii de tineri din șapte țări să inițieze și să desfășoare un dialog pe teme europene deschis, on-line și off-line.
Treizeci și cinci de evenimente locale și internaționale sunt planificate în perioada septembrie 2017-ianuarie 2019, cu peste 2000 de tineri participanți. Cele cinci teme generale abordate în activitățile proiectului reflectă preocupările globale și europene: cetățenia activă și rolul său în dezvoltarea durabilă, solidaritatea europeană, cetățenia digitală și combaterea fenomenului de știri false și, în sfârșit, funcționarea instituțiilor UE și creșterea participării tinerilor la alegerile europene din 2019.
În lunile noiembrie-decembrie 2017 au avut loc 5 evenimente locale în Timișoara (RO), Locri și Gerace (IT) și Maribor (SI).
Următorul eveniment va avea loc pe 30 ianuarie 2018, la Colegiul Național ”Traian Lalescu” din Reșița – România, instituție candidată la titlul de Școală ambasador a Parlamentului European în România. Pentru elevii Colegiului Național „Traian Lalescu” Reșița, aspiranți la titlul de ambasadori juniori, candidatura pentru obținerea titulaturii de școală-ambasador reprezintă ocazia de a promova și dezvolta valorile europene fundamentale, egalitatea de șanse prin dialog și flexibilitate, adaptabilitatea la dinamica procesului de educație și formarea în context european, totul într-un demers multiacțional de încredere, respect și toleranță față de valorile europene. ABC-ul EUROPEI și EUROPA HUNT sunt primele două din cele șase acțiuni prin care echipa de proiect CNTLR formată din 15 elevi și 5 profesori își propune conştientizarea tinerilor privind valorile UE. PUNCTUL EUROPEAN DE INFORMARE din incinta școlii, accesibil tuturor celor interesați, oferă tinerilor informația necesară despre funcționarea instituțiilor europene și participarea tinerilor la vot.
Toate evenimentele proiectului iDebate vor fi difuzate în direct pe pagina de facebook a proiectului și înregistrările vor fi disponibile pe site-ul proiectului i-debate.eu
Organizatii partenere: Student Plus Foundation – Europe Direct Timisoara (RO) (lead partner), The Humanist Science Faculty – Nova University of Lisbon (PT), Pest County Administration – Europe Direct Pest – Budapest (HU), Zavod PIP – Europe Direct Information Centre Maribor (SI), Udruga IKS – Association for promotion of IT, Culture and Coexistence – Petrinja (HR), Evropska generacija – Zrenjanin (SR), Associazione Eurokom, Gerace – Europe Direct Calabria (IT)
Proiect co-finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Europa pentru Cetățeni