Finalizarea negocierilor privind acordul bilateral UE-Japonia

Comisarul pentru comerț, Cecilia Malmström, și ministrul japonez al afacerilor externe, Taro Kono, au anunțat astăzi încheierea cu succes a discuțiilor finale privind Acordul de parteneriat economic UE-Japonia (APE).

Pornind de la acordul politic de principiu la care s-a ajuns în cursul reuniunii la nivel înalt dintre UE și Japonia din 6 iulie 2017, negociatorii ambelor părți au pus la punct ultimele detalii pentru finalizarea textului juridic. Procesul este acum încheiat.

Rezultatul de astăzi a fost posibil datorită angajării personale puternice a Președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și a Prim-ministrului Japoniei, Shinzo Abe, pe tot parcursul procesului și mai ales în 2017, cu ocazia întâlnirii lor de la Bruxelles din martie și a întâlnirii din cadrul Reuniunii la nivel înalt a G7 de la Taormina din mai.

Finalizarea acestor negocieri reprezintă o etapă importantă în procesul de realizare a celui mai mare acord comercial bilateral negociat vreodată de Uniunea Europeană. Acordul de parteneriat economic va crea oportunități uriașe de piață pentru ambele părți, va intensifica cooperarea dintre Europa și Japonia în diverse domenii, va reafirma angajamentul comun al celor două părți față de dezvoltarea durabilă și va include, pentru prima oară, un angajament specific referitor la Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Principalele elemente ale acordului

Acordul de parteneriat economic va elimina marea majoritate a taxelor vamale pe care întreprinderile din UE care exportă în Japonia le plătesc anual, în cuantum de 1 miliard de euro, precum și o serie de obstacole de lungă durată în ceea ce privește reglementarea. Acordul va deschide, de asemenea, piața japoneză, cuprinzând 127 de milioane de consumatori, pentru exporturi agricole esențiale din UE și va determina creșterea oportunităților de export ale UE într-o serie întreagă de alte sectoare.

În ceea ce privește exporturile de produse agricole din UE, în mod special acordul:

  • va elimina taxele vamale pentru multe brânzeturi, precum Gouda și Cheddar (care sunt în prezent de 29,8 %), precum și pentru exporturile de vin (actualmente de 15 %, în medie);
  • va permite UE să își sporească în mod substanțial exporturile de carne de vită către Japonia, în timp ce pentru carnea de porc vor exista schimburi comerciale scutite de taxe vamale la exportul de carne prelucrată, precum și schimburi comerciale scutite aproape complet de taxe vamale pentru carnea proaspătă;
  • va asigura protecția în Japonia a peste 200 de produse agricole europene de înaltă calitate, așa-numitele produse care beneficiază de indicații geografice (IG), precum și protecția unei selecții de IG japoneze în UE.

Acordul deschide și piețe de servicii, în special serviciile financiare, comerțul electronic, telecomunicațiile și transporturile. De asemenea, acordul…

  • garantează întreprinderilor din UE accesul la marile piețe de achiziții publice din 48 de orașe mari din Japonia și elimină obstacolele din calea achizițiilor publice în sectorul feroviar, important din punct de vedere economic, la nivel național;
  • abordează anumite puncte sensibile ale UE, de exemplu pe cele din sectorul construcțiilor de automobile, prin prevederea unor perioade de tranziție înainte de deschiderea piețelor.

Următoarele etape includ examinarea juridică, traducerea acordului în limbile oficiale ale UE și transmiterea spre aprobare Parlamentului European. Obiectivul este ca acest acord să între în vigoare înainte de încheierea mandatului actual al Comisiei Europene, în 2019.

Link-uri utile:

A new EU trade agreement with Japan

 

Sursa: Comunicat de presă al CE