De la obiectivele de dezvoltare ale mileniului la obiectivele de dezvoltare durabilă
2015 a fost desemnat Anul European pentru Dezvoltare, ceea ce aduce în atenţia publică subiecte precum rolul şi responsabilitatea României, ca stat membru al Uniunii Europene, în ceea ce priveşte eforturile de dezvoltare globală şi de eradicare a sărăciei. Reprezentanța Comisiei Europene în România își propune să desfăşoare, prin Rețeaua Centrelor de Informare “Europe Direct” și a altor structuri de reprezentare locală, activități de informare a cetățenilor privind cooperarea internațională pentru dezvoltarea globală şi importanţa acesteia. Totodată, este avută în vedere promovarea contribuțiilor României în cadrul Uniunii Europene pentru dezvoltarea mondială și stimularea interesului și implicării active a cetățenilor români în acţiuni dedicate diminuării gradului de sărăcie la nivel global.
Conform Raportului privind asistența oficială pentru dezvoltare oferită de Statul Român în anul 2013, dintr-un buget total de 2.1 milioane de Euro, alocările au fost următoarele: Republica Moldova – 700 mii Euro, Egipt – 134 mii Euro, Ucraina – 68 mii Euro, Palestina – 48 mii Euro, Afganistan – 39 mii Euro, Africa de Nord – 96 mii Euro, Regiunea extinsă a Mării Negre – 89 mii Euro. Contributiile tematice “Democraţie şi stat de drept” au beneficiat de 139 mii Euro, iar proiectele pentru “Educaţie pentru Dezvoltare şi conştientizare publică” au beneficiat de un buget de 176 mii de Euro. Raportul poate fi consultat la adresa http://www.aod.ro/resurse/Operationalizare%20buget%202013.pdf
Anul 2015 marchează încheierea Agendei de Dezvoltare a Mileniului, care a avut ca principale obiective reducerea sărăciei severe, realizarea accesului universal la educația primară, promovarea egalității între sexe, reducerea mortalității infantile, îmbunătățirea sănătății materne, combaterea HIV/SIDA, a malariei și a altor boli, și crearea parteneriatelor pentru dezvoltare, și adoptarea Agendei “post-2015” a Dezvoltării Durabile.
Documentul “The Future We Want”, ce stă la baza Agendei Dezvoltării Durabile, este rezultatul Conferinței ONU privind dezvoltarea durabilă (Rio +20), care a avut loc la Rio de Janeiro în iunie 2012. Prin acesta, statele mebre au agreat lansarea unui proces de negocieri având ca rezultat elaborarea unui set de obiective de dezvoltare durabilă (Sustainable Development Goals – SDG), care să stea la baza Agendei ONU de dezvoltare post-2015.
Documentul conține 17 obiective de dezvoltare durabilă și 169 de ținte specifice. Diferența esențială dintre SDG-uri și ODM-uri (Obiectivele de dezvoltare ale Mileniului) reiese chiar din denumirea acestora: obiectivele de dezvoltare durabilă nu sunt doar obiective de dezvoltare, ci sunt în mod clar destinate pentru a promova dezvoltarea durabilă, care exprimă o anumită îngrijorare de fond. Întrucât eradicarea sărăciei a fost obiectivul general al ODM-urilor, alături de acest obiectiv, protecția mediului constituie o parte integrantă a procesului de dezvoltare în agenda de dezvoltare post-2015. Cu toate că acest lucru trebuia luat în considerare de către comunitatea internațională de multă vreme, elaborarea unui set de obiective de dezvoltare durabilă, care să constituie baza Agendei de dezvoltare post 2015 – reprezintă un pas în direcția potrivită pentru o durabilitate la nivel global.
Documentul rezultat include obiective precum:
- eradicarea sărăciei în toate formele sale
- eradicarea foametei
- asigurarea securității alimentare și a nutriției adecvate
- promovarea unei agriculturi durabile
- educație inclusivă și echitabilă și oportunități de învățare pe tot parcursul vieții pentru toți
- egalitate de gen
- asigurarea apei și managementul durabil al apei
- promovarea unei creșteri economice susținute și inclusive
- muncă decentă pentru toți
Informatii utile
Planul de activități Europe Direct Timișoara pentru anul 2015
În acest context, Centrul de Informare Europe Direct Timișoara va derula lunar activități de informare și proiecte în cele două județe deservite – Timiș și Caraș-Severin, urmărind principalele obiective ale Anului European pentru Dezvoltare. Dintre acestea, menționăm:
Ianuarie şi februarie: Seminarii pentru tineri “Tineri europeni in acțiune: tinerii europeni contra sărăciei și discriminării”
Martie: Dezbaterea „Drepturile fundamentale ale cetățenilor europeni” pentru tineri si seniori
Aprilie: Școala Altfel “Tineri europeni in acțiune: tineri manageri și antreprenori”
Mai: Activități de informare pentru publicul larg, cu ocazia Zilei Europei
Iunie: „Ziua Mondiala a Refugiatului”, in parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne – Centrul pentru Interventie in Regim de Urgenta – Centrul pentru Refugiati Timisoara
Iulie si august: Seminarii pentru elevi din invățământul preuniversitar “Tineri europeni in acțiune: tineri informaticieni”
Septembrie: Evenimentul „Porți deschise către Europa prin multilingvism”
Noiembrie: Seminar “Oportunități europene de finanțare în perioada 2014-2020”
Bilanțul anului 2014
Bogata activitate derulată de Centrul de Informare Europe Direct Timișoara în anul 2014 a inclus două conferințe cu participare largă – “Europarlamentar pentru o zi”, pe tema alegerilor europarlamentare și a procesului decizional în UE, și “Re-Inventarea locului de muncă”, pe tema reconcilierii vieții profesionale cu viața privată, precum și 20 de evenimente de informare și seminarii destinate unor grupuri țintă specifice. La aceste evenimente au participat aproximativ 2000 de persoane. Activitățile derulate în localitățile Timișoara, Periam și Reșița au implicat elevi din toate ciclurile învățământului pre-universitar, studenți, manageri, antreprenori, reprezentanți ONG, angajați din administrația locală și persoane vârstnice.
O selecție a celor mai frumoase momente ale anului surprinse de echipa noastră este disponibilă pe pagina Media 2014
“The best of 2014”