Erasmus+, unul din cele mai de succes programe emblematice ale UE, și-a adaugat o versiune online la acțiunile sale privind mobilitatea, cu scopul de a conecta mai mulți studenți și tineri din țările europene și din țările din vecinătatea sudică a UE.
Comisia Europeană a lansat ieri Erasmus+ Virtual Exchange, un proiect al cărui obiectiv în următorii doi ani este de a promova dialogul intercultural și de a îmbunătăți competențele a cel puțin 25 000 de tineri prin intermediul unor instrumente digitale de învățare. Proiectul include cele 33 de țări în care se desfășoară programele Erasmus+ și regiunea sud-mediteraneeană, care include Algeria, Egiptul, Israelul, Iordania, Libanul, Libia, Marocul, Palestina*, Siria și Tunisia.
Versiunea online a Erasmus+ va completa Programul tradițional privind mobilitatea fizică și ar putea fi extinsă în viitor la alte regiuni ale lumii.
Erasmus+ Virtual Exchange va face legătura între tineri, lucrători din domeniul tineretului, studenți și cadre didactice universitare din țări europene și țări din vecinătatea sudică a UE prin discuții moderate, grupuri de proiect transnaționale, cursuri online deschise și acțiuni de formare. De exemplu, tineri din țări diferite vor putea interacționa o dată pe săptămână pentru a discuta pe marginea unor subiecte cum ar fi evoluțiile economice, sau modificările climatice, interacțiuni care ar fi facilitate de un moderator și care s-ar desfășura pe baza unor materiale distribuite în prealabil.
Toate activitățile se vor desfășura ca parte a unor programe de învățământ superior sau proiecte organizate pentru tineret. În stadiul pregătitor, Erasmus+ Virtual Exchange a generat interes în rândul universităților și al organizațiilor de tineret și au fost create deja 50 de parteneriate, iar 40 de persoane au beneficiat de programe de formare pentru a deveni moderatori de dezbateri.
Contactele și schimburile cu omologi din străinătate reprezintă o excelentă oportunitate de a dobândi cunoștințe și competențe noi, precum și de a consolida toleranța și acceptarea reciprocă. Erasmus+ Virtual Exchange promovează dialogul intercultural între tineri, în conformitate cu Declarația de la Paris, convenită în cadrul reuniunii informale a miniștrilor educației din UE în martie 2015. Declarația are ca scop promovarea prin educație a valorilor cetățenești și a valorilor comune ale libertății, toleranței și nediscriminării.
Sursa: Comunicat de presă al CE