Elevii Colegiului Național „Mircea Eliade” din Reșița – “Lideri Europeni”

Concursul de proiecte „Lider European” derulat de Reprezentanţa Comisiei Europene (RCE) în România, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și-a desemnat câștigătorii ediției 2018. Locul I – steluța europeană și un premiu în bani care va fi folosit pentru implementarea proiectului „Tinerețe, Identitate, Moștenire, Europa” – a fost câștigat de elevii Colegiului Național “Mircea Eliade” din Reșița.

Concursul de proiecte Lider European are rolul de a dezvolta abilităţile de leadership ale elevilor şi de a le pune în valoare în contextul unor activităţi legate de valorile şi temele europene. El se derulează la nivel național și este deschis tuturor liceelor din România. Liceenii au fost invitați să alcătuiască o echipă formată din 4 membri (elevi), să-și aleagă un profesor coordonator, să identifice o problemă din comunitatea locală care să se regăsească într-unul din cele 4 domenii propuse de RCE (social, cultural, afaceri/ economic și de mediu) și să propună un proiect.

Premierea câştigătorilor programului “Lider European” s-a făcut în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Spațiul Public European, Centrul de Informare al Reprezentanţei Comisiei Europene în România din București, în 6 decembrie 2018.

În urma susținerii proiectelor, echipele premiate la nivel național de membrii Reprezentanței Comisiei Europene în România sunt:
Locul I: Echipa „T.I.M.E.” de la Colegiul Național „Mircea Eliade” din Reșița
Locul II: Echipa „Hans Mattis Teutsch” de la Liceul de Arte „Hans Mattis Teutsch” din Brașov
Locul III: Echipa „Think Smart” de la Colegiul Național „Costache Negri” din Galați

Competiția a fost câștigată de elevii Colegiului Național “Mircea Eliade” din Reșița. Echipa “T.I.M.E.” a fost formată din elevii Antonia Lazăr, Andrada Olteanu, Iuliana Balosin din clasa a XI-a C, Octavian Osvar din clasa a X-a B și coordonată de profesor Ghiorghița Fercea. Ei au prezentat în cadrul concursului o propunere foarte valoroasă de proiect cultural, denumit „Tinerețe, Identitate, Moștenire, Europa”, care va fi implementat la începutul anului 2019. Este un proiect specific anilor 2018-2019: 2018 – Anul European al Patrimoniului Cultural; 2019 – România asigură Președinția Consiliului UE și Anul alegerilor europarlamentare. Banatul istoric este o provincie astăzi împărțită între România și Serbia. Am luat hotărârea de a scrie un proiect prin care să promovăm patrimoniul cultural bănățean, ca parte integrantă a patrimoniul european, având în vedere apropierea sufletească de românii din Serbia, de toți cetățenii acestei țări vecine, țară-candidat oficial pentru a intra în marea familie europeană. Vom avea sprijinul partenerilor nostri de la Europe Direct Timișoara si de la Skola Plus Bela Crkva, precum și al partenerilor locali.
Cei patru elevi, membri ai echipei, s-au prezentat impecabil, dând dovadă de reale calități de lider european, spirit de echipă, profesionalism, dăruire și mobilizare exemplară. Sunt foarte mândră că avem asemenea elevi excepționali, în cadrul liceului nostru! Școala noastră a participat acum, pentru a doua oară la această competiție. Am mai obținut o mențiune în 2015.
Concursul face parte din campania educațională „Europa, casa noastră”. Scopul campaniei este de a oferi copiilor și tinerilor români posibilitatea de a descoperi mai multe despre UE, istoria, valorile, politicile și cele mai recente evoluții în domeniul afacerilor europene și de a-i ajuta să devină tineri competenți, responsabili și implicați în viața comunității.
Fiecare echipă finalistă va primi un premiu în bani – care vor fi utilizați pentru implementarea proiectelor.
– 700 de euro pentru locul 1;
– 500 de euro pentru locul 2;
– 300 de euro pentru locul 3;

Profesor de istorie: Ghiorghita Fercea