Criza refugiatilor – o criza europeana, regionala si globala | Rezultatele intalnirii informale de la Gymnich

remarks

Pe 4 septembrie 2015, miniștrii UE ai Afacerilor Externe și Europene abordează procesul de pace din Orientul Mijlociu, Parteneriatul estic al UE și relațiile Uniunii cu Rusia. Pe 5 septembrie, miniștrilor li se alătură reprezentanți ai țărilor candidate pentru aderarea la UE, pentru a discuta migrația și provocările cu care UE și țările candidate trebuie să se confrunte. Ulterior, miniștrii discută relațiile dintre UE și Iran în urma acordului cu privire la programul nuclear.

Criza Migrației și a Refugiaților domină reuniunea miniștrilor de externe UE

Criza migrației și  a refugiaților care afectează Europa a fost discutată de miniștrii de externe din UE pe 5 și 6 septembrie la Luxemburg. Reuniunea de mult timp planificată a venit la sfârșitul unei săptămâni încărcate emoțional. Publicarea imaginii unui tânăr băiat sirian înecat pe o plajă din Turcia a provocat proteste internaționale la criză.

“Trebuie să începem să utilizăm cuvintele potrivite: aceasta este parțial un flux de migranți, dar este în principal un flux de refugiați, care ne pune într-o situație diferită atunci când vine vorba de îndatoririle noastre legale și morale”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE Federica Mogherini după intalnire.

O criză europeană, regională și globală

Doamna Mogherini a subliniat că este “din ce în ce mai clar, cu fiecare zi ce trece, că aceasta nu afectează un singur stat membru”, ci mai degrabă toate țările UE. Chiar dacă în urmă cu doar câteva luni problema a fost concentrată în anumite state membre, acum afectează alte state membre și “ar putea afecta pe alții în lunile următoare”, a insistat ea. “Sper că în cele din urmă ne vom da seama că toți acești oameni vin în Europa, nu într-un stat membru, în special“, a adăugat ea.

Înaltul Reprezentant a subliniat faptul și că statele UE “erau în aceeași barcă” cu țările candidate (țări care au aplicat pentru aderarea la UE, ca și cele din Balcanii de Vest și Turcia), atunci când vine vorba de această criză. “Nu este doar o criză europeană, este o criză regională și, de asemenea, o criză globală. De aceea am discutat și discut zilnic cu ONU și sistemul ONU, începând cu UNHCR“, a explicat Mogherini.

Cooperarea în cinci domenii chei

În termeni practici, doamna Mogherini spus că țările UE au fost de acord să consolideze cooperarea în cinci domenii diferite. În primul rând, pentru a se asigura o mai bună protecție a celor în nevoie și că solicitanții de azil au dreptul la statutul de refugiat. În al doilea rând, că Europa ar trebui să gestioneze frontierele cu respectarea deplină a valorilor europene – în special în acord cu respectarea drepturilor omului.

Al treilea factor identificat este lupta împotriva contrabandiștilor și a rețelelor de traficanți. Doamna Mogherini a spus că acesta este un domeniu în care UE este deja activ cu o operațiune în Marea Mediterană. Ea a spus că discutat cu alți miniștri ai afacerilor externe despre trecerea la Faza a doua a acestei operațiuni, după faza “intelligence” de culegere a informațiilor, fază care ar permite EUNAVFOR Med (European Union Naval Force Mediterranean) să opereze în marea liberă pentru a lupta împotriva traficanților și contrabandiștilor.

Cea de-a patra zonă în care trebuie imbunătățită cooperarea este cea a țărilor terțe, țările din care vin oamenii și țările pe care le tranzitează. Ea a remarcat în acest sens acordurile de returnare și readmisie sunt eficiente în relația cu partenerii din Orientul Mijlociu și Africa, ducând la stimularea dezvoltării economice și a locuri de muncă – în special pentru tineri.

În cele din urmă, miniștrii au convenit, de asemenea, că trebuie abordate cauzele profunde ale crizei. Doamna Mogherini a menționat că Libia, sperăm, ajunge la ultimele etape ale negocierilor conduse de ONU, pentru a forma un Guvern de Uniune Națională. Ea a reiterat faptul că UE este gata să sprijine procesul și guvernul în toate modurile posibile, în cazul în care se solicită acest lucru.

În ceea ce privește Siria, a spus ea, comunitatea internațională trebuie să intensifice eforturile pentru a găsi o soluție politică pentru conflict. Recentul acord regional între Iran și comunitatea internațională asupra programului său nuclear “ar putea deschide calea pentru un altfel de cadru regional, care ar putea facilita pașii pentru soluționarea conflictului sirian”.

Orientul Mijlociu & Parteneriatul Estic

Orientul Mijlociu a fost , de asemenea, dezbătut în ședință și dna Mogherini menționat faptul că migranții și solicitanții de azil în Europa includ un număr tot mai mare de palestinieni. Mogherini a vorbit despre o discutie ” lungă și constructivă ” pentru pregătirea etapele următoare și, în special, cu partenerii din Cvartetul pentru Orientul Mijlociu (UE , SUA , Rusia și ONU ) în procesul de pace Israel – Palestina.

Relațiile cu partenerii estici au fost, de asemenea, discutate în cadrul reuniunii informale. Federica Mogherini a raportat relații ” constructive” cu Rusia, în special în ceea ce migranții , acordul cu Iranul și procesul de pace din Orientul Mijlociu . În ceea ce privește criza din Ucraina , Mogherini a reiterat faptul că UE sprijină punerea în aplicare “deplină” a acordurilor de la Minsk.

Sursa:
Informal Meeting of Foreign Affairs Ministers (Gymnich)

Remarks by Federica Mogherini