Declarația comisarului european pentru politici regionale, Corina Crețu, referitor la scrisoarea comunităților române din diaspora și a reprezentanților societății civile:
“În legătură cu scrisoarea deschisă primită azi, 5 noiembrie, doresc să transmit opiniei publice preocuparea mea continuă de a veni în ajutorul victimelor incendiului din clubul Colectiv.
Vă asigur că la nivelul Comisiei Europene urmărim îndeaproape evoluția stării de sănătate a acestora și facem tot ce ne stă în putere pentru a beneficia de cele mai bune condiții de îngrijire și tratament. În acest sens, am luat deja legătura cu colegii mei Marianne Thyssen, comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, și Vytenis Andriukaitis, comisarul pentru sănătate și siguranța alimentară, cu rugămintea de a identifica de urgenta modalitățile prin care putem interveni la nivel european. Totodată, DG SANCO a informat Comisia pentru Siguranța Sănătății, care reunește rețeaua autorităților de sănătate din statele membre, atât în ceea ce privește situația victimelor din țara noastră cât și privind necesitatea unui ajutor de urgență.”
Două noi state membre UE oferă ajutor victimelor din clubul Colectiv
În urma apelului făcut pe data de 5 noiembrie de Comisia Europeană prin intermediul rețelei autorităților naționale de sănătate, încă două state membre UE, respectiv Portugalia și Cehia, și-au exprimat dorința de a ajuta victimele din România, alăturându-se astfel Belgiei, Olandei, Germaniei și Israelului. Aceste state vor prelua o parte dintre pacienţii răniţi în incendiul de la clubul Colectiv.
Mecanismul comun al UE pentru situații de urgență
Uniunea Europeană a pus la punct un mecanism prin care atât statele membre, dar și state terțe pot cere ajutor/asistență în cazul unor dezastre, calamități, situații de urgență. Sistemul se numeste Mecanismul UE de Protecție Civilă și fiecare țară îl poate activa într-o situație de urgență.
Atunci când avem de-a face cu o situație de urgență, fiecare minut contează. Un răspuns imediat, coordonat si pre-planificat salvează vieți. Centrul de Coordonare a Răspunsului în Situații de Urgență (ERCC – Emergency Response Coordination Centre) a fost înființat în mai 2013, exact pentru acest motiv: pentru a permite Uniunii Europene și statelor sale membre să răspundă rapid și în mod eficient la copleșitoarele dezastre naturale și artificiale. Odată ce o țară activează sistemul, ERCC cauta soluții de ajutorare aflate în coșul comun, de la materiale necesare, la echipe de experti, echipamente specializate, acces in spitale. Asistenta e furnizata de statele participante la acest mecanism, iar Comisia Europeana poate cofinanta transportul de materiale si experti.
În 2012 au existat nouă cereri de asistență. Este vorba de Bulgaria, Muntenegru, Albania, Slovenia, Bosnia și Herțegovina, Grecia și Portugalia, care au solicitat sprijin aerian. De asemenea, Spania a deschis un caz de pre-alertă. În 2013, Mecanismului Uniunii Europene de protecție civilă a fost activat pentru a răspunde cererilor de asistență pentru incendii forestiere în Bosnia Herțegovina și Portugalia, precum și pentru o pre-alerta în Bulgaria. În 2014, au existat cereri de asistența din Suedia și Grecia.
În septembrie 2015, Mecanismul UE de Protecție Civilă a fost activat pentru ajutorarea Serbiei și Ungariei în gestionarea fluxului de migranți.
Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România