Alegerile au trecut: ce urmeaza?

whatnext
Alegerile europene au trecut, dar mai sunt multe intrebari la care trebuie sa se raspunda. In urmatoarele zile ar trebui sa se decida care va fi urmatorul presedinte al Comisiei si care este terenul comun pe care grupurile politice vor forma ordinea de zi a noului Parlament. Iata o scurta trecere in revista a urmatoarelor etape.

Noul Presedinte al Comisiei

Conferinta presedintilor, la care participa liderii grupurilor parlamentare si presedintele Parlamentului European, a avut loc marti, 27 mai. S-a discutat despre ceea ce rezultatele alegerilor europene inseamna pentru peisajul politic din Europa si pentru Parlamentul European, precum si despre modul in care acestea vor influenta alegerea presedintelui Comisiei Europene.

Pentru prima data, partidele politice europene au prezentat candidati oficiali pentru pozitia cea mai inalta  Comisiei Europene , organul executiv al UE responsabil de formularea si aplicarea politicilor UE, care trebuie sa fie aprobat de Parlament si de guvernele nationale. In noaptea alegerilor, cei mai multi dintre acesti candidati au declarat ca noul presedinte al Comisiei ar trebui sa fie unul dintre ei.

Nominalizarea oficiala ar trebui sa vina in saptamanile urmatoare din partea Consiliului European, ce reuneste sefii de stat sau de guvern. Primul pas pentru ei este cina informala la Bruxelles, marti seara, pentru a discuta problema. Conform Tratatului de la Lisabona, la alegerea candidatului, acestia ar trebui sa ia in considerare rezultatele alegerilor.

Candidatul desemnat va incerca apoi sa obtina sprijinul din partea grupurilor politice din Parlamentul European, iar votul acestora va fi exprimat in sesiunea plenara din perioada 14-17 iulie. Candidatul nominalizat are nevoie de cel putin 376 de voturi  “pentru” pentru a obtine aprobarea PE, ceea ce reprezinta mai mult de jumatate din numarul total al deputatilor.

Principalii candidati sunt Jean Claude Juncker, din partea PPE, si Martin Schulz, din partea socialistilor europeni. PPE a obtinut cateva mandate in plus fata de PES la alegerile europarlamentare de duminica.

Noi grupuri politice

O alta problema ce trebuie urmarita este daca vor aparea noi grupuri parlamentare in urma alegerilor . In conformitate cu normele procedurale ale PE , e nevoie de un numar de cel putin 25 de deputati dintr-un sfert din numarul total al tarilor UE (cel putin sapte tari ) pentru a forma un nou grup . Grupurile politice oficiale din PE ar trebui sa fie stabilite inainte de prima sesiune plenara care va avea loc la data de 1 iulie.

In timpul primei sesiuni plenare din iulie, deputatii europeni vor alege un nou presedinte si vicepresedintii Parlamentului . Aflati mai multe despre proceduri din acest infographic.

Rezultatele provizorii publicate , luni, la 15.50 CET a aratat ca PPE castiga 213 de locuri in noul Parlament , inainte de S & D ( 190 de locuri ) , ALDE ( 64 de locuri ) si Grupul Verzilor ( 53 de mandate). ECR va castiga, probabil, 46 de locuri, GUE / NGL si EFD 42 -38 . Numarul deputatilor neafiliati este de 41, in timp ce alte 64 de locuri au fost castigate de noi partide / candidati care inca nu sunt afiliate la grupurile existente. Aceste rezultate vor fi actualizate pana la comunicarea rezultatelor finale.

Link-uri utile:

Elections night: is over what follows