Data de 19 august marchează ziua în care, în anul 2003, a fost bombardat sediul ONU din Baghdad ducând la pierderea vieților a 22 de oameni. Începând de atunci, Ziua Mondiala a Ajutorului Umanitar este o ocazie de a-i onora acei oameni curajoși ce riscă în fiecare zi să fie atacați, răniți și uciși în serviciul umanitar. Tot ajutorul umanitar este și tema lunii august în cadrul Anului European pentru Dezvoltare 2015. Această zi este o ocazie de a conștientiza publicul în privința activității oamenilor ce lucrează în acest domeniu, oferind asistență vitală victimelor dezastrelor naturale sau ale conflictelor. Este o zi în care toți locuitorii globului se pot informa cu privire la proiectele umanitare și se pot implica pentru crea o lume mai umană.
În ultimul deceniu, riscurile la care se supun lucrătorii umanitari a crescut semnificativ. În fiecare lună din 2014, peste 9 lucrători au fost uciși, peste 7 au fost atacați și răniți , iar 10 au fost răpiți. Aceasta tendință alarmantă este reflectată în Baza de Date a Lucrătorilor Umanitari, care este dedicată înregistrării incidentelor majore de violență împotriva lucrătorilor umanitari.
Departamentul Comisiei Europene pentru Ajutor Umanitar și Protecție Civilă (ECHO) are scopul de a salva și conserva viața, de a preveni și alina suferința umană și de a proteja integritatea și demnitatea populației afectate de dezastre naturale și crize provocate de om. Asistența umanitară UE, una dintre cele mai mari contribuții la nivel mondial, este consemnată în Tratatul de la Lisabona și sprijinită de cetățenii UE ca o expresie a solidarității față de cei aflați în nevoie.
ECHO are, pentru perioada 2014-2020, bugetul de 6.6 miliarde de euro (fără inițiativa Voluntari EU Aid). Cifrele anuale sunt stabilite la finalul fiecărui an de către Autoritatea pentru Buget a Parlamentului European împreună cu Consiliul European, în urma procedurii bugetare anuale. În plus față de bugetul inițial, în situația evenimentelor neprevăzute și a crizelor majore se poate apela la Ajutorul de Rezervă de Urgență UE (EU Emergency Aid Reserve), ce finanțează în special managementul crizelor umanitare, civile și operațiuni de protecție în țări din afara UE.
ECHO oferă finanțare pentru mai mult de 200 de organizții partenere ce implementează acțiuni umanitare pe teren. Aceastea include organizații non-guvernamentale, organizații internaționale și agenții ONU.
sursa: Comisia Europeana – Ajutor Umanitar și Protecție Civilă
În ultimele zile Comisia Europeană a sprijinit financiar mai multe zone aflate în criză din Africa, Asia și peninsula arabică atât prin sprijinul financiar oferit în mod normal cât și prin ajutor în situații de urgență.
- În 7 august s-a adoptat decizia ca Iordania să beneficieze de asistență financiară sub forma unui împrumut în valoare de 80 de milioane de euro, în plus față de cooperarea obișnuită în sprijinul eforturilor de reformă din această țară, prin instrumentul UE de Asistență Macro-Financiară. Iordania a beneficiat de mai bine de 300 de milioane de euro de la începutul crizei siriene pentru a face față nevoilor umanitare, de dezvoltare și securitate.
- Conform comunicatului de presă publicat în 6 august, Comisia Europeană oferă ajutor de urgență în valoare de 1 500 000 euro în zonele afectate de inundații și alunecări de teren din Myanmar și Bangladesh ce au afectat mii de persoane din ambele țări. Aceasta este o primă finanțare, în funcție de nevoile de la fața locului urmând să se aloce fonduri suplimentare.
- Conflictul din Libya, are un impact considerabil asupra vieților civililor, împiedicând accesul la servicii medicale, servicii de comunicare de bază și cauzând dislocarea populației. Comisia Europeana continuă să ofere sprijin umanitar oferind 6 milioane de euro pentru nevoile urgente ale persoanelor afectate, inclusiv migranți, refugiați și solicitanți de azil.
- Încă din 2011 Comisia sprijină tranziția spre democrație a Tunisiei, iar în urma atacurilor teroriste din Tunis în martie și din Sousse în iunie, UE este și mai hotărâtă în a oferi sprijin Tunisiei. La finalul lunii iulie UE a adoptat prima parte a pachetului anual de sprijin pentru Tunisia în valoare de 116,8 milioane de euro pentru a întări securitatea și a sprijini dezvoltarea socio-economică și regională.