David Cameron şi Barack Obama sunt marii câştigători ai acordului de liber-schimb dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, pentru Wall Street Journal şi presa germană. Pentru premierul britanic, este un punct crucial pentru a convinge că Londra trebuie să rămână în UE. Pentru administraţia americană, este o victorie economică, necesară creării de noi locuri de muncă şi relansării exporturilor.
Pentru Wall Street Journal, anunţul acordului de liber-schimb este rezultatul unor lungi luni de muncă din partea diplomaţilor britanici, care au stilizat termenii acordului, asigurându-se în acelaşi timp că el va fi o victorie diplomatică pentru David Cameron. Acesta este gazdă a summitului G8, în Irlanda de Nord. Cotidianul economic explică:
The Wall Street Journal Europe, Bruxelles
Pentru David Cameron, TTIP (Parteneriat pentru comerţ şi investiţii UE-SUA) este mai mult decât un simplu acord de liber-schimb. Este un element cheie în campania sa vizând reconcilierea Marii Britanii cu statutul ei de membru al Uniunii Europene, înainte de referendumul promis până în 2017. În acelaşi timp, partenariatul este [pentru primul ministru] un mijloc acceptabil din punct de vedere politic de a replasa Marea Britanie în inima Europei, promovarea entuziastă a unui proiect de o asemenea anvergură permiţându-i să respingă neîncrederea creată de proasta sa gestionare a unor relaţii-cheie ale ţării sale în Europa.
Efectele asupra Uniunii Europene
Frankfurter Allgemeine Zeitung precizează că, în urma acestui acord, s-ar reduce şi schimburile comerciale în interiorul UE: “volumul schimburilor comerciale între Germania şi ţările din Europa de Sud ar scădea cu 30%, […] cel între Germania şi Franţa cu 23%, dar cel cu SUA s-ar dubla. [Astfel] Uniunea Vamală [stabilită de UE în 1968] şi-ar pierde valoarea.”
Sursa: Presseurop