„Viitorul Europei: o Uniune eficientă și bazată pe valori” – Comisia în dialog cu liderii organizațiilor filosofice și religioase

La data de 19 iunie a.c., Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a găzduit reuniunea la nivel înalt cu 14 reprezentanți ai unor organizații filosofice și neconfesionale din întreaga Europă, în prezența vicepreședintelui Parlamentului European, Mairead McGuinness.

Această a opta reuniune anuală la nivel înalt s-a axat pe tema „Viitorul Europei: o Uniune eficientă și bazată pe valori”. Reuniunea se înscrie în cadrul dialogului periodic cu bisericile, organizațiile religioase, filosofice și neconfesionale, prevăzut la articolul 17 din Tratatul de la Lisabona.

Prim-vicepreședintele Frans Timmermans a declarat: „Europa se află într-un moment crucial și cred că lucrul cel mai important pe care trebuie să-l facem este să ascultăm organizațiile care îi reprezintă pe cetățeni, indiferent de credința sau convingerile lor. Comisia profită de această ocazie unică pentru a discuta despre direcția viitoare a Uniunii Europene. Valorile noastre comune trebuie să rămână piatra de temelie a alegerilor pe care le vom face în viitor. De aceea organizăm consultări ample, pentru a găsi cele mai bune modalități de a ne ancora politicile în aceste valori comune. Discuțiile cu bisericile, organizațiile religioase și neconfesionale sunt o parte importantă a acestui proces.”

Reuniunea la nivel înalt de astăzi este o ocazie de a purta discuții aprofundate și de a aborda aspecte legate de valori și guvernanță. Dezbaterile actuale privind viitorul Europei ridică o serie de întrebări despre modul în care Europa poate deveni mai eficientă, mai democratică și mai relevantă. Participanții au abordat și problema dimensiunii sociale a Europei, referindu-se în special la principiile sociale de bază care trebuie promovate la nivel european și la modalitățile prin care se poate face acest lucru. Organizațiile prezente au fost invitate să i se alăture Comisiei de-a lungul procesului de reflecție privind viitorul Europei, pentru a-și face cunoscute opiniile și pentru a încuraja continuarea dezbaterii pe marginea ideilor abordate la discuția de astăzi. Participanții la reuniune au reprezentat: Institutul Masonic European, EGALE (Asociația ”Egalité Laïcité Europe”), Ordinul Masonic internațional mixt „Le Droit Humain”, Asociația umanistă poloneză, Federația umanistă europeană etc.

Valori în acțiune

La data de 29 noiembrie, primul vicepreședinte Frans Timmermans a găzduit întâlnirea anuală la nivel înalt cu vicepreședintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și liderii religioși, pentru a discuta despre “Migrație, integrare și valori europene: punerea în valoare a acțiunilor”, aceasta fiind cea de-a douăsprezecea din seria de întâlniri lansate de Comisie în 2005.

Migranții: de la frică la compasiune

Pe 24 octombrie 2016, DJ Justice – Comisia Europeană și CEC – Conference of European Churches, Comisia Bisericilor pentru Migranți în Europa (CCME) &  Comisia Episcopilor Comunității Europene (COMECE)- au organizat conferința pe tema migrației ”Migrație: Maparea și abordarea fricii”. La această conferință a participat și Rev George Valcu, reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române la instituțiile europene.

Participanții la eveniment au identificat două tipuri de teamă. Prima este frica de respingere, violență și excludere, cu care mulți migranți și refugiați se confruntă atât pe drumul spre Europa, cât și după sosirea lor. Cealaltă este frica cunoscută de mulți europeni care simt că valorile și modul lor de viață sunt amenințate de sosirea acestor migranți și refugiați. Deși migranții din afara UE reprezintă doar 4% din totalul populației UE (din care 9% sunt refugiați), apare o așa numită panică morală, uneori amplificată de activitatea mass-mediei și a social media.

Temerile exprimate în mod deschis se bazează uneori pe un anumit context istoric. Participanții au căutat modalități constructive de a aborda și de a elimina aceste temeri, inclusiv prin crearea unui spațiu de ascultare și discuții. Experiența unică a copiilor migranți a constituit o parte importantă a discuției zilei. Doar în 2015, cca 100.000 de copii neacompaniați au ajuns în UE. Copiii suferă adesea disproporționat și întâmpină perturbări în educația lor. Acest lucru împiedică includerea lor socială și a familiei ca întreg. Participanții au cerut tuturor să vadă copiii nu doar ca viitor al societăților noastre, ci și ca parte integrantă a realității noastre actuale.

Cei prezenți au avansat o diversitate de soluții, dar toate au avut rădăcini în promovarea educației, a dialogului și a educației mediatice. Prin aceste procese, atât migranții, cât și europenii pot să își cunoască vulnerabilitățile comune și să treacă de la teamă la compasiune și solidaritate.

Context

Reuniunea la nivel înalt desfășurată pe 19 iunie cu participarea reprezentanților unor organizații filosofice și neconfesionale este a opta dintr-o serie de reuniuni lansată de Comisie în 2009, odată ce dialogul cu bisericile, organizațiile religioase, filosofice și neconfesionale a fost consacrat în Tratatul de la Lisabona (articolul 17 din TFUE). Dialogul intră în sfera de răspundere a prim-vicepreședintelui Timmermans. 

La 7 noiembrie 2017, Comisia va organiza reuniunea sa anuală cu liderii religioși, pe tema viitorului Europei.

 

Link-uri utile

Dialogul Comisiei Europene cu bisericile, comunitățile religioase și organizațiile filosofice și neconfesionale

Integration policies (210 kB), Mr Antoine Savary, DG HOME

Education and media literacy (2 MB), Ms Bénédicte Robert, DG EAC

The protection of children in migration (589 kB) , Ms Margaret Tuite, DG JUST

Sursa: Comunicat de presă al CE