Ministrul Fondurilor Europene, dl. Marius Nica, a participat pe 8 aprilie 2015, la lansarea campaniei de informare privind Planul de Implementare a Garantiei pentru Tineret, cu sprijin de la Comisia Europeana, Directoratul General Ocupare, Afaceri Sociale si Incluziune.
„Garantia pentru tineret este o initiativa care urmareste sa combata somajul in randul tinerilor, asigurandu-se ca orice persoana cu varsta sub 25 de ani – indiferent daca s-a inregistrat sau nu ca somer – primeste o oferta de angajare, in termen de 4 luni de la terminarea studiilor sau de la pierderea locului de munca. Oferta consta intr-un contract de munca, ucenicie, stagiu ori un curs de formare continua, care trebuie adaptat nevoilor si situatiei fiecaruia. Incepand din acest an, Planul de Implementare a Garantiei pentru Tineret beneficiaza de o suplimentare de 343 milioane de euro din fonduri europene. Tarile Uniunii Europene au adoptat acest principiu al garantiei pentru tineret in luna aprilie 2013 (la Recomandarea Consiliului)”, a explicat Ministrul Fondurilor Europene.
Totodata, Marius Nica a subliniat faptul ca alocarea financiara speciala din Initiativa „Locuri de munca pentru tineri” trebuie angajata prin proiecte eligibile pana la sfarsitul anului 2015 si, de aceea, Ministerul Fondurilor Europene intentioneaza lansarea cererilor de propuneri de proiecte pentru tinerii NEETs (care nu au un loc de munca si nu urmeaza o forma de invatamant sau de formare profesionala) incepand cu a doua parte a lunii mai 2015.
In acest sens, ghidurile solicitantului vor fi supuse consultarii publice in luna aprilie 2015. O prima consultare s-a desfasurat deja in luna decembrie a anului 2014. Deschiderea liniilor de finantare este posibila numai dupa aprobarea metodologiei si a criteriilor folosite pentru selectia operatiunilor de catre Comitetul de Monitorizare al Programului Operational Capital Uman 2014-2020 (conform art. 47 al Regulamentului UE nr. 1303/2014), previzionata pentru prima parte a lunii mai 2015.
Programul are deja un site dedicat: www.garantiapentrutineret.ro și, în plus, va începe o campanie de promovare intensă în București și alte zece municipii. Vicepreședintele Comisiei Europene pentru moneda euro și dialog social, Valdis Dombrovskis, prezent la lansarea programului, a spus: „Este foarte important nivelul de conștietizare pentru ca tinerii să știe efectiv de acest sprijin pntru angajare sau training. România între alte 3 țări Finlanda, Letonia și Portugalia implementrează acest proiect pilot de creșetere a nivelului de informare. În același timp, Comisia a făcut alți pași în sprijinul inițiativei, pentru a crește prefinanțarea în domeniu, în vederea implementării mai rapide”
În opinia sa, Garanția pentru Tineri este foarte importantă în România fiindcă rata șomajului în rândul tinerilor a fost de 24% în 2014. Mai mult de 60% dintre tineri erau economic inactivi, unul dintre cele mai ridicate procente din UE.
Link-uri utile:
Pagina oficiala a Comisiei Europene Garantia pentru tineret
Planul de implementare a Garantiei pentru Tineret in Romania