Premiul de 1 milion de euro adreseaza consecinta utilizarii inutile a antibioticelor, utilizare ce conduce la problema rezistentei la acestea. Provocarea consta in elaborarea unui test rapid care sa permita furnizorilor de servicii de ingrijire medicala sa deosebeasca pacientii cu infectii ale tractului respirator superior care necesita antibiotice de cei care pot fi tratati in siguranta fara antibiotice.
De ce acest Premiu?
De la aparitia lor, acum 70 de ani, agentii anti-microbieni – precum antibioticele – au dus la reducerea numarului deceselor cauzate de bolile infectioase. Totusi, folosirea lor intr-un mod abuziv sau gresit duce la rezistenta micro-organismelor. Se estimeaza ca anual, numai in Europa, cresterea „rezistentei anti-microbiene” a cauzat decesul a aproximativ 25 000 de oameni, cheltuirea a peste 1.5 miliarde de euro si pierderea productivitatii.
Afectiunile tractului respirator superior (cum ar fi banala raceala, bronsita si infectii ale sinusurilor, urechii medii si gâtului) sunt motivul real pentru prescrierea de antibiotice, desi multe dintre aceste afectiuni sunt cauzate de virusuri, caz in care nu sunt eficiente si necesare.
Rezistenta anti-microbiana este una dintre cele mai mari provocari ale societatii si a generat diverse initiative complementare cum ar fi Ziua Europeana de Informare despre Antibiotice (ZEIA) si Premiul Longitude pentru Antibiotice.
Provocarea
Premiul Horizon, pentru o mai buna utilizare a antibioticelor, va fi acordat pentru un test rapid, eficient pentru identificarea in timp real a pacientilor cu afectiuni ale tractului respirator superior care pot fi tratati in siguranta fara antibiotice.
Testul va trebui sa fie ieftin, rapid, usor de folosit pentru furnizorii de servicii de ingrijire medicala si deloc sau usor invaziv pentru pacienti. Prin stoparea consumului inutil de antibiotice se vor putea preveni efectele secundare ale acestui tratament, elimina costul pentru prescrierea antibioticelor si, cel mai important, diminua dezvoltarea bacteriilor rezistente.
Regulile concursului specifica rezultatele ce se doresc a fi atinse, dar nu impun metodologia sau alte detalii tehnice ale testului. Astfel, concurentii au libertatea de a elabora cea mai promitatoare si eficienta solutie, indiferent daca vine din partea unui om de stiinta cunoscut sau a unui debutant cu spirit inovator. Scopul principal al acestui concurs este evitarea abuzului de antibiotice, fenomen ce a dus la inmultirea cazurilor de rezistenta anti-microbiana.
Programul
Concursul a fost lansat si va continua pâna la sfârsitul anului 2016. Participantii au posibilitatea de a se inscrie in perioada 10 Martie 2015 – 17 August 2016. Regulile concursului sunt disponibile online.
Comisia Europeana va acorda un premiu de 1 milion de euro cercetatorilor care vor dezvolta un test cu ajutorul caruia medicii vor deosebi pacientii ce au nevoie de un tratament cu antibiotice de cei care pot fi tratati fara folosirea acestora.
sursa: Reprezentanta Comisiei Europene
util: Programul de lucru Orizont 2020