Voluntariatul ca disciplina universitara
Activitatea de voluntariat castiga un statut din ce in ce mai important in Romania. Odata cu mult-asteptata lege a voluntariatului (legea nr. 78/2014), vine si recunoasterea oficiala a experientei obtinute prin prestarea acestei activitati, atata timp cat ea se desfasoara in domeniul studiilor absolvite de catre voluntar, precum si posibilitatea recunoasterii competentelor dobandite prin voluntariat. Totusi, voluntariatul nu va fi recunoscut si ca vechime in munca.
Legea prevede incheierea unui contract de voluntariat si stabileste procedura prin care se poate recunoaste activitatea. Pe scurt aceasta presupune existenta unei fise de post, elaborarea unui raport de activitate si eliberarea certificatului de voluntariat la final.
Demonstrand o atitudine favorabila fata de voluntariat si conferind recunoasterea importantei acestuia in formarea deprinderilor de viata si a caracterelor tinerilor, Universitatea de Vest Timisoara a decis sa acorde studentilor credite universitare pentru activitatea de voluntariat.
Astfel, incepand cu anul universitar 2014-2015, studentii care desfasoara activitati de voluntariat pot primi 2 credite pe semestru. Pentru a beneficia de acestea, studentul trebuie sa contracteze disciplina facultativa “Voluntariat” la inceputul anului de studiu, disciplina urmand a fi notata cu calificativul Admis/Respins. Activitatea, de minim 60 de ore / semestru, poate fi desfasurata in cadrul ONG-urilor cu care Universitatea a incheiat un acord institutional. La finalul acesteia, studentul va intocmi un portofoliu continand un raport de activitate, certificatul de voluntariat si adeverinta din partea ONG-ului, precum si evaluarea realizata de supervizorul voluntarului. Detalii pe site-ul Universitatii de Vest: www.uvt.ro
Academia Seniorilor ia startul in 2015! Programul ofera 15 pozitii de traineri voluntari studentilor timisoreni
Luna martisorului, se stie, e luna in care se da startul cursurilor Academiei Seniorilor.
Prin acest program, Fundatia Student Plus ofera cursuri de limbi straine si calculatoare timisorenilor de varsta a treia. Beneficiul cursurilor este cu sens dublu, pentru ca in educarea cursantilor seniori sunt implicati traineri voluntari, majoritatea studenti si elevi de liceu. Tinerii au ocazia sa-si puna in practica cunostintele, sa-si dezvolte abilitatile personale si profesionale, castigand o experienta valoroasa pentru cariera si viata.
Cursurile se desfasoara o data pe saptamana, timp de aproximativ 3 luni pentru cele de limbi straine si 8 saptamani pentru cele de calculatoare. In functie de disponibilitatea voluntarilor limbile straine oferite sunt engleza (pe mai multe nivele), germana, franceza, spaniola si italiana.
Pana in prezent, Academia Seniorilor a avut sute de beneficiari, si asteptam cu drag inscrierea noilor studenti seniori si traineri. Cei interesati sunt invitati la evenimentul de deschidere ce va avea loc in data de 3 martie, ora 11, la sediul Fundatiei pe bulevardul Take Ionescu, nr. 40, Timisoara.
In a doua parte a evenimentului participantii vor participa la o dezbatere pe tema drepturilor cetatenilor UE, activitate inclusa in programul Centrului de informare Europe Direct Timisoara.
In plus, Centrul Europe Direct Timisoara ofera tinerilor posibilitatea de a se implica in activitati ca: organizare de evenimente, promovare online, editare de articole si publicatii, dar si oportunitati de a participa la proiecte de voluntariat sau training-uri de dezvoltare personala in afara tarii.
Despre toate acestea am stat de vorba in 24 februarie, la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, impreuna cu invitatii nostrii, studenti si elevi de liceu in cadrul evenimentului “The Volunteering Effect | EYD2015”.