2015 – Anul European al Dezvoltării |„Lumea noastră, demnitatea noastră, viitorul nostru”

anul_european_pentru_dezvoltareEconomia europeană nu se află într-o situație nemaipomenită, dar asta nu înseamnă că Uniunea Europeană i-a uitat pe ceilalți. Uniunea reprezintă încă cel mai mare donator la nivel mondial și, conform unui sondaj Eurobarometru din 2012, 85% dintre europeni cred că Europa trebuie să continue să ajute țările în curs de dezvoltare.

Sloganul Anului european al dezvoltării 2015 este „Lumea noastră, demnitatea noastră, viitorul nostru”. Într-o rezoluție adoptată în aprilie 2014, se arată că „susținerea continuă a cooperării pentru dezvoltare este vitală într-o lume în schimbare rapidă; peste 1,3 miliarde de oameni încă trăiesc în sărăcie extremă”.

sursa: Parlamentul European

Website-ul EYD 2015

Anul european este un efort colectiv, iar site-ul său oficial reflectă acest lucru. Creat și găzduit de Comisia Europeană, el le oferă drepturi depline de editare partenerilor de comunicare, iar fiecare partener publică în propria limbă.

12 teme lunare

Fiecare lună a anului 2015 are propria temă. Temele coincid adesea cu zile internaționale sau alte evenimente majore care au loc în lume.

  • ianuarie – Europa în lume
  • februarie – Educație
  • martie – Femei și fete
  • aprilie – Sănătate
  • mai – Pace și securitate
  • iunie – Creșterea ecologică și durabilă, locuri de muncă decente și  întreprinderi
  • iulie – Copii și tineri
  • august – Ajutor umanitar
  • septembrie – Demografie și migrație
  • octombrie – Siguranță alimentară
  • noiembrie – Dezvoltare durabilă și combaterea schimbărilor climatice
  • decembrie – Drepturile omului și guvernanță

Europa in lume (ianuarie)
Uniunea Europeana este prezenta si activa in majoritatea tarilor din lume. Cele 139 de delegatii deschise in toata lumea sunt ochii si urechile UE pe teren. Acestea contribuie in fiecare zi la construirea unor parteneriate solide si durabile, uneori in conditii extrem de dificile si periculoase. Dupa ce a promovat obiectivele ONU de dezvoltare ale mileniului, UE contribuie in prezent la definirea unei strategii pentru dezvoltare globala care sa aduca schimbari de durata si sa ne apropie de obiectivul nostru final: o viata decenta pentru toti.

Educatie (februarie)
Educatia reprezinta cea mai buna investitie pentru combaterea saraciei, inegalitatilor si excluderii. Ea permite dobandirea unor competente fundamentale, ne invata cum sa devenim membri activi ai societatii, si este un factor esential pentru coeziunea nationala. Cu toate acestea, peste 50 de milioane de copii din intreaga lume nu sunt inscrisi in invatamantul primar. 250 de milioane de copii nu stiu sa scrie, sa citeasca sau sa socoteasca. Iata de ce cooperarea pentru dezvoltare este cruciala pentru asigurarea unui invatamant de calitate, care sa creeze conditiile necesare pentru ca toata lumea sa poata sa-si urmeze visurile si sa joace un rol activ in societate.

Femei si fete (martie)
In multe parti ale lumii, a fi femeie constituie de la bun inceput un dezavantaj. Numeroase femei sunt supuse discriminarii toata viata: nu sunt lasate sa mearga la scoala, mai tarziu nu isi pot gasi un loc de munca remunerat decent, nu au acces la ingrijiri medicale de baza pentru ele si pentru copiii lor, iar la batranete li se refuza dreptul la mostenire si la protectie sociala. Totusi, toata comunitatea ar avea de castigat daca fetele ar avea acces la educatie la fel ca baietii si daca femeile ar beneficia de aceleasi resurse si oportunitati ca barbatii. Acest lucru este cu atat mai important in tarile si in comunitatile sarace, in care femeile sunt, de cele mai multe ori, stalpii vietii economice. Prin urmare, combaterea discriminarii pe criterii de gen este necesara nu doar din motive etice, ci si din motive economice.

Sanatate (aprilie)
Sanatatea este un drept fundamental al omului. Multe dintre Obiectivele de dezvoltare ale mileniului, definite de comunitatea internationala in 2000, faceau referire, direct si indirect, la sanatate. Totusi, progresele in acest domeniu, in special in ceea ce priveste sanatatea femeilor si a copiilor, au fost lente in multe tari. Prin urmare, lucrurile nu au mers chiar conform planului. Cum putem invata din aceasta situatie si cum putem rupe cercul vicios in care saracia dauneaza sanatatii, iar starea precara de sanatate duce la saracie?

Pace si securitate (mai)
La saptezeci de ani de la incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, conflictele si violenta continua sa tina tari si popoare in nesiguranta si saracie, orice tentativa de dezvoltare durabila fiind iremediabil sortita esecului. Cel mai bun mijloc de a face fata acestor situatii este de a adopta o abordare colectiva si globala, de la alerta timpurie si prevenire pana la redresare rapida, stabilizare si consolidarea pacii. Politicile si programele de dezvoltare trebuie sa incerce sa solutioneze conflictele, sa consolideze capacitatea de rezistenta si sa ajute tarile afectate sa se reaseze pe calea dezvoltarii durabile, astfel incat populatia sa poata trai intr-o societate pasnica si stabila.

Crestere ecologica si durabila, locuri de munca decente si intreprinderi (iunie)
Economia ecologica are o importanta deosebita pentru tarile in curs de dezvoltare, deoarece multe dintre acestea sunt vulnerabile la socurile externe, cum ar fi schimbarile climatice, catastrofele naturale sau crizele alimentare si de combustibili. In acelasi timp, cresterea durabila si ecologica ar trebui sa faciliteze reducerea saraciei, protejarea mediului si garantarea unor locuri de munca decente, unde sunt respectate drepturile lucratorilor si standardele de munca, precum si protectia sociala si dialogul social. Astazi, la nivel mondial exista peste 200 de milioane de someri. In tarile in curs de dezvoltare, doar aproximativ un sfert din populatia de varsta activa are un loc de munca productiv si decent. Aproape 900 milioane de lucratori traiesc in familii ale caror venituri se situeaza sub pragul saraciei. Intreprinderile creeaza locuri de munca si genereaza inovare si schimbare. Ele sunt esentiale pentru asigurarea unor locuri de munca decente si a unei dezvoltari durabile si responsabile. In definitiv, scopul dezvoltarii este de a face ca investitiile si activitatea economica sa aduca beneficii tuturor, protejand, in acelasi timp, planeta.

Copii si tineret (iunie)
Cand liderii mondiali au semnat Conventia privind drepturile copilului in urma cu 25 de ani, au promis ca vor garanta fiecarui copil dreptul la viata, la sanatate si educatie, precum si dreptul de a fi tratat in mod echitabil si de a fi ascultat. si-a tinut lumea aceste promisiuni? Dupa cum spunea Nelson Mandela, „nimic nu spune mai mult despre sufletul unei societati decat felul in care isi trateaza copiii.” Pot copiii de astazi sa spere la un viitor mai bun? si ce se va intampla cu copiii de maine?

Ajutor umanitar (august)
Catastrofele naturale, razboaiele si conflictele pot avea efecte devastatoare asupra populatiei civile, privand-o, uneori de pe o zi pe alta, de conditiile de baza care ii asigura supravietuirea, precum hrana sau energia electrica. Ajutorul umanitar acopera o serie de nevoi fundamentale, astfel incat populatia afectata de crize sa poata supravietui: hrana, adapost, apa potabila si protectie fizica. Uniunea Europeana nu impune conditii pentru acordarea ajutorului umanitar. Acesta este destinat tuturor celor care au nevoie de el, indiferent de rasa, origine etnica, religie, sex, varsta sau convingeri politice. Aici este vorba despre demnitatea umana si nu despre politica.

Demografie si migratie (septembrie)
In 2013, populatia lumii ajunsese la 7 miliarde. Expertii estimeaza ca, pana in 2050, planeta va avea peste 9 miliarde de locuitori, din care 7,8 miliarde in tarile subdezvoltate. Incepand din 2014, peste jumatate din populatia mondiala locuieste in orase. Numarul migrantilor este de aproximativ 230 de milioane, din care peste jumatate traiesc in tari cu venituri reduse si medii. Majoritatea fug de catastrofe sau probleme economice. In intreaga lume, aproximativ 40 de milioane de refugiati si de persoane stramutate in interiorul tarii si-au parasit caminul pentru ca nu au avut alta solutie. Migrantii pot juca un rol pozitiv si dinamic in societate. Cu toate acestea, sunt lasati deseori fara ajutor, ajung sa fie vulnerabili si invizibili, expusi riscului de a fi exploatati si de a cadea victime traficului de fiinte umane. In lumea noastra interdependenta, actiunea si cooperarea la nivel international sunt esentiale pentru apararea drepturilor migrantilor.

Siguranta alimentara (octombrie)
Subnutritia ucide peste 3 milioane de copii in fiecare an. Multe alte milioane raman marcati pe viata, fizic si mental. In fiecare zi, o persoana din opt sufera de foame deoarece nu poate gasi sau nu isi poate permite sa cumpere destula mancare. Foametea si subnutritia sunt dusmanii dezvoltarii umane si pot genera conflicte. Cand populatia unei tari nu poate crea bunastare, tara respectiva nu isi poate concretiza potentialul de crestere si nici nu poate atinge nivelul de dezvoltare la care aspira. Pentru tarile care fac eforturi sa urce pe scara dezvoltarii, este o lovitura foarte dura. Este evident faptul ca hranirea populatiei mondiale in continua crestere trebuie sa fie una dintre principalele prioritati ale dezvoltarii.

Dezvoltare durabila si combaterea schimbarilor climatice (noiembrie)
De cand au fost definite Obiectivele de dezvoltare ale mileniului, in 2000, lumea a inregistrat progrese importante in ceea ce priveste reducerea saraciei. Insa mai sunt inca probleme majore de rezolvat in toate domeniile, una dintre cele mai grave fiind schimbarile climatice. Daca nu este controlata, incalzirea globala ar putea anula total progresele in materie de dezvoltare realizate in ultimii ani si submina progresele viitoare. Amenintarea este inca si mai mare pentru tarile in curs de dezvoltare, ale caror economii depind adesea de resursele naturale care depind, la randul lor, de clima. Insa suntem cu totii in aceeasi barca. Cu obiectivele de dezvoltare durabila si acordul international privind schimbarile climatice care ar urma sa fie adoptate in 2015, toate tarile ar trebui sa se angajeze sa ia masuri de combatere a schimbarilor climatice si de adaptare la acestea, concomitent cu abordarea altor provocari in materie de dezvoltare. Viitorul planetei noastre depinde de masurile pe care le luam astazi. Impreuna putem gasi solutii.

Drepturile omului si guvernanta (decembrie)
Democratia si drepturile omului sunt principiile directoare ale Uniunii Europene, pe care aceasta le promoveaza cu fermitate in cadrul cooperarii sale internationale. Dupa cum se arata in Declaratia Universala a Drepturilor Omului, toate fiintele umane se nasc libere si egale in demnitate si in drepturi. Drepturile omului reprezinta piatra de temelie a societatilor dinamice si favorabile incluziunii, in care guvernele lucreaza in interesul cetatenilor si in care toti isi pot aduce contributia. In schimb, atunci cand guvernanta nu functioneaza, iar drepturile omului sunt incalcate, persoanele cele mai afectate sunt tocmai cele mai sarace si mai vulnerabile. Prin urmare, pentru apararea demnitatii umane, combaterea saraciei, promovarea egalitatii si prevenirea conflictelor, este extrem de important sa fie eliminate obstacolele care permit incalcarea drepturilor omului, prin lupta impotriva discriminarii, garantarea statului de drept si construirea unor institutii corecte si favorabile incluziunii.