Accesul la apă potabilă este recunoscut ca un drept al omului, atât de Organizatia Natiunilor Unite, cât şi de Uniunea Europeana. Pentru a îndeplini această obligaţie, apa trebuie să fie disponibilă la costuri rezonabile, să fie accesibilă fizic tuturor şi să fie de bună calitate. Uniunea Europeana a stabilit deja standarde ridicate pentru calitatea apei şi oferă ajutor financiar pentru extinderea infrastructurii de aprovizionare cu apă.
Insa schimbările climatice globale exercită o presiune tot mai mare asupra resurselor de apă dulce ale Europei. Această situaţie este problematică în special în regiunile aride, cu precipitaţii reduse şi cu o densitate ridicată a populaţiei, dar şi zonele temperate, unde se practică activităţi agricole, turistice şi industriale intensive, sunt susceptibile să fie afectate. Una dintre solutiile identificate este cresterea gradului de reutilizare a apei, care in prezent, este la un nivel scazut in intreaga Europa. Reutilizarea apei are niste avantaje, precum scaderea costurile de tratare a apei, reducerea riscului de contaminare si reducerea impactului asupra mediului, daca ne gandim la variante precum transferurile inter-regionale sau desalinizarea.
In aceasta perioadă, Comisia Europeană a lansat două consultari publice pe tema APEI şi îi invită pe cetăţenii din cele 28 de state să îşi exprime punctul de vedere. Una dintre consultări vizează îmbunătăţirea aprovizionării cu apă potabilă în Uniunea Europeană, garantând accesul tuturor la o apă curată, sigură şi la preţuri rezonabile. Consultarea este deschisă până în data de 15 septembrie a.c. şi a fost lansată ca urmare a campaniei Right2Water (Dreptul la apă), prima iniţiativă cetăţenească europeană de succes. (Aceste iniţiative le permit cetăţenilor sa propună Comisiei Europene schimbări legislative pe anumite teme, iar Comisia trebuie să indice apoi care sunt măsurile pe care intenţionează să le ia.)
Cea de-a doua consultare este deschisă până la data de 7 noiembrie a.c şi doreşte să identifice şi să evalueze cele mai potrivite modalităţi pentru reutilizarea apei, asigurând în acelaşi timp sănătatea cetăţenilor, siguranţa mediului şi comerţul liber de produse alimentare.
Rezultatele acestei consultări vor fi incluse într-un studiu de impact care acoperă toate domeniile majore cu potenţial de refolosire a apei: agricultura, domeniul urban, cel industrial, reîncărcarea apelor subterane, dar şi utilizarea acesteia în activităţi de agrement (de exemplu, apa din bazinele de inot sau irigarea terenurilor de golf). În 2015, Comisia intenţionează să prezinte o propunere oficială cu privire la reutilizarea apei in Europa.
Exprima-ti opinia luand parte la Consultarea privind calitatea apei potabile
Participa la Consultarea publică referitoare la reutilizarea apei în Europa
Mai multe informatii:
Reutilizarea apei – tu ce parere ai?