Ce trebuie sa stii cand pleci in vacanta in strainatate? Informatii utile pentru cetatenii europeni

vacanta

Ingrijire medicală

Accesul la tratament medical într-o altă ţară a UE, având unele sau toate costurile rambursate, este un drept pentru fiecare cetăţean european. Există, totuşi, diferite etape de urmat pentru uşura procesul. Acest videoclip informativ vă oferă explicaţii. Informaţii detaliate este sunt, de asemenea, disponibile în Comunicatul de presă.

Conducerea vehiculelor şi motocicletelor în Europa

Aplicatia pentru Siguranţa rutieră

Cele 28 de state membre ale UE au legi diferite în ceea ce priveşte echipamentele de siguranţă ale autovehiculelor, limitele de viteză şi alte reguli de circulaţie. Noua aplicatie de siguranţă rutieră oferit de Comisia Europeană oferă o imagine de ansamblu.

Acest videoclip arată cum funcţionează aplicaţia.

 

Permisul de conducere european

Permisul de conducere european vine acum într-un format standard de tip “card”, şi este recunoscut în întreaga UE. Acesta include o serie de caracteristici de securitate pentru a preveni falsificarea.

 

Plajele europene

Europa are multe plaje frumoase. Comisia Europeană a compilat informaţii cu privire la calitatea apei pentru scăldat în peste 22.000 de zone din UE.

Utilizaţi această hartă interactivă pentru a găsi plaja dorită.

 

Drepturile pasagerilor

Întârzieri sau anulări: 42% din călătorii care se confruntă cu acest tip de probleme preferă să discute cu o persoană, atunci când depun o plângere. Fiecare ţară a UE oferă asistenţă în timpul acestui proces.

Această pagina web oferă datele de contact ale autorităţilor naţionale competente pentru transportul aerian, feroviar şi alte moduri de călătorie. Există, de asemenea, o aplicaţie cu drepturile pasagerilor, cu descărcare gratuită.

 

Oraşe verzi

Tot mai multe oraşe europene se doresc a fi cât mai “verzi”, iar capitalele verzi ale Europei le-au deschis calea. Cetăţenii europeni pot alege dintr-o multitudine de oferte turistice  şi să guste din farmecul şi avantajele vieţii aproape de natură şi fără poluare. Ei pot lua un tramvai electric în Nantes, să facă ciclism în Copenhaga sau să închirieze o casă cu consum redus de energie din Ljubljana. Numeroase idei pentru astfel de vacanţe verzi pot fi găsite navigând prin lista candidaţilor şi oraşelor câştigătoare ale titlurilor de “Capitală Verde Europeană” din ultimii ani.

Apelul pentru candidatura 2017 este acum deschis.

 

Sursa:  Comisia Europeană