Comisia Europeana si Europa Nostra au anuntat castigatorii Premiilor Uniunii Europene 2014 pentru patrimoniul cultural / Premiilor Europa Nostra. Cele 27 de proiecte laureate, alese dintre 160 de proiecte nominalizate din 30 de tari, au avut realizari remarcabile in patru domenii: conservare, cercetare, contributii exemplare, educatie, formare si sensibilizare a publicului. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la data de 5 mai, la Burgtheater din Viena, sub patronajul presedintelui Austriei, Heinz Fischer.
Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret si tenorul Plácido Domingo, presedinte al Europa Nostra, vor inmana impreuna premiile. Sase dintre castigatori vor primi titulatura de laureati ai Marelui Premiu, fiind recompensati cu 10.000 de euro fiecare, iar unul dintre ei va primi Premiul Publicului, in urma votului online organizat de Europa Nostra. Concomitent cu celebrarea excelentei in activitatile legate de patrimoniul cultural, Premiul UE urmareste sa promoveze o inalta calitate a competentelor si a standardelor de conservare.
„As dori sa felicit calduros castigatorii din acest an si echipele lor, care, prin pasiunea si devotamentul de care au dat dovada, au constituit o adevarata sursa de inspiratie. Patrimoniul Europei este unul dintre cele mai valoroase lucruri pe care le avem. El creeaza punti intre trecut si prezent, promoveaza cresterea economica, favorizeaza incluziunea sociala si stimuleaza turismul. Insa multe dintre aceste opere de arta si ingeniozitate umana, care au transmis frumosul de-a lungul secolelor, sunt din ce in ce mai fragile. Supravietuirea lor depinde de investitiile pe termen lung in conservare si intretinere. Sunt incantata de faptul ca noul nostru program Europa creativa va continua sa sprijine acest premiu, precum si multe alte initiative transnationale, si ca patrimoniul cultural va continua sa beneficieze de fonduri substantiale din partea UE, din diferite surse, inclusiv din fondurile regionale si de cercetare”, a afirmat comisarul Vassiliou.
„Realizarile din acest an demonstreaza ca, in pofida unei situatii economice dificile, proiectele de patrimoniu pot mobiliza talente si pasiuni, obtinand sprijin din surse publice si private. Gratie priceperii, angajamentului si generozitatii acestor persoane, numeroase situri istorice au fost readuse la viata, infrumusetand si imbogatind vietile multora dintre noi. Sper ca parteneriatul nostru cu Comisia Europeana sa devina mai rezistent si sa aiba un impact mai mare, raspandind si mai departe excelenta europeana in domeniul patrimoniului”, a adaugat Plácido Domingo.
Castigatorii premiilor din 2014 (in ordine alfabetica, pe tari)
Categoria 1 — Conservare
▪ Horta Museum, Bruxelles, BELGIA
▪ Home for Cooperation: Centrul educațional din zona tampon din Nicosia, CIPRU
▪ Biblioteca Bardensis, Barth, GERMANIA
▪ Basilica Palladiana, Vicenza, ITALIA
▪ Teatro Sociale, Bergamo, ITALIA
▪ Casele din Walser: Conservarea arhitecturii tradiționale în Alagna Valsesia, ITALIA
▪ Abbotsford: Casa lui Sir Walter Scott, Melrose, MAREA BRITANIE
▪ Vila Hovelsrud, Insula Helgøya, Nes på Hedmarken, NORVEGIA
▪ Drumul istoric pe liniile de forturi de la Torres Vedras, Lisabona, PORTUGALIA
▪ Manastirea Dragomirna, frescele din secolul XVII, Suceava, ROMANIA
▪ Programul pentru cooperativele vinicole, Catalonia, SPANIA
▪ Peisajul istoric din jurul vechilor livezi de măslini de la El Sénia, SPANIA
▪ Podul roman, Poarta podului, Turnul Calahorra și zonele învecinate, Cordoba, SPANIA
Categoria 2 — Cercetare
▪ Constructia romana cu arce de bolta, Peloponez, GRECIA
▪ Gradinile Castelului Transilvan, Budapesta, UNGARIA
▪ Van Dyck in Spania, Madrid, SPANIA
Categoria 3 — Contributii exemplare
▪ Societatea memoriala Gustav Klimt, Viena, AUSTRIA
▪ Asociatia peisagistica Kempens, Putte, BELGIA
▪ Asociația Iubilantes, Como, ITALIA
Categoria 4 — Educatie, formare si sensibilizare
▪ Patrimoniul cultural fara frontiere, tabere de restaurare la nivel regional, Tirana, ALBANIA
▪ Tranzitie: De la un oras ruginit la un nou Miskolc, UNGARIA
▪ The Coen Case, Hoorn, OLANDA
▪ Programul radio „Intalniri cu patrimoniul”, Lisabona, PORTUGALIA
▪ Shaping 24: Promovarea patrimoniului in Norwich și Ghent, MAREA BRITANIE și BELGIA
Se atribuie Premii Europa Nostra si unor proiecte din doua tari europene care nu participa la Programul „Cultura” al UE (2007-13):
▪ Conservarea salilor Agate de la Tarskoe Selo, St Petersburg, RUSIA
▪ Conservarea navelor cu aburi din Belle Époque, Lacul Geneva, Lausanne, ELVEȚIA
▪ Cercetare – Arhitectura monastică din secolul VII in Caucazul de Sud, Moscova, RUSIA
Premiile sunt sustinute prin programul UE „Cultura”, care a investit aproape 40 de milioane de euro in cofinantarea proiectelor de patrimoniu intre 2007 și 2013. Noul program Europa Creativa , cu un buget de aproape 1,5 miliarde de euro pentru urmatorii sapte ani (cu 9% mai mare decat in anii precedenti) va continua sa sprijine proiectele de cooperare transnationala in domeniul patrimoniului.
sursa: Reprezentanta Comisiei Europene
util: Prezentari ale fiecarui proiect castigator: fotografii, filmari
-
Comisia Europeana: Cultura