Această propunere vine în completarea asistenței umanitare pe care UE o acordă persoanelor care fug din Ucraina, mai ales în cursul călătoriei lor prin Uniune, și este pe deplin coerentă cu acquis-ul UE în materie de azil și cu acțiunea externă a Uniunii. De la începutul invaziei militare a Ucrainei de către Rusia, peste 3,8 milioane de persoane care fug din calea războiului au ajuns în Uniunea Europeană. UE și statele sale membre depun eforturi considerabile pentru a le oferi acestor persoane asistență umanitară și protecție temporară, inclusiv acces la piața muncii, la locuințe, la asistența medicală și la educație pentru copii. Una dintre nevoile cele mai urgente ale refugiaților este de a-și converti bancnotele UAH în moneda țării gazdă. Propunerea urmărește promovarea unei abordări coordonate la nivelul tuturor statelor membre, pentru a le oferi persoanelor care fug din Ucraina aceleași condiții de conversie a bancnotelor lor UAH în moneda locală, indiferent de statul membru care îi găzduiește. Această abordare a fost necesară având în vedere faptul că Banca Națională a Ucrainei a fost nevoită să suspende schimbul bancnotelor UAH în valută pentru a proteja rezervele limitate de valută ale Ucrainei. Prin urmare, instituțiile de credit din statele membre ale UE s-au arătat reticente față de efectuarea schimburilor valutare, din cauza convertibilității limitate a bancnotelor UAH și a expunerii la riscul valutar. Unele state membre au în vedere instituirea de programe naționale care să sprijine convertirea unei sume limitate de grivne de persoană, iar scopul Comisiei este de a promova o abordare coerentă cu privire la programele respective. Acestea ar trebui să prevadă o limită maximă de 10 000 UAH/persoană, fără comision, la rata de schimb oficială publicată de Banca Națională a Ucrainei. Durata programelor ar trebui să fie de minimum trei luni.

Declarația președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în urma convorbirii telefonice cu președintele Zelenski privind reacțiile Comisiei la atrocitățile din Bucha

În această după-amiază am discutat cu președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski cu privire la asasinatele înfiorătoare descoperite în Bucha și în alte zone din care trupele ruse s-au retras recent.

I-am transmis condoleanțe și l-am asigurat de sprijinul deplin al Comisiei Europene în aceste vremuri extrem de grele. Imaginile îngrozitoare nu pot și nu vor fi lăsate fără răspuns.

Autorii acestor crime odioase nu trebuie să rămână nepedepsiți.

Am convenit să asigurăm o coordonare strânsă între noi.

UE a înființat o echipă comună de anchetă împreună cu Ucraina pentru a colecta probe și a investiga crimele de război și crimele împotriva umanității. UE este pregătită să consolideze acest efort prin trimiterea de echipe de anchetă pe teren în sprijinul serviciilor ucrainene de urmărire penală. Agențiile Eurojust și Europol sunt pregătite să ofere asistență.

Este necesar un răspuns global. Eurojust și Curtea Penală Internațională poartă în prezent discuții pentru a-și uni forțele și pentru ca și Curtea să facă parte din echipa comună de anchetă. O astfel de abordare coordonată din partea autorităților ucrainene, a UE, a statelor sale membre și a agențiilor sale, precum și a Curții Penale Internaționale va permite colectarea, analizarea și prelucrarea probelor în modul cel mai complet și eficace posibil.

Am încredințat comisarului pentru justiție, Didier Reynders, sarcina de a monitoriza evoluțiile și de a lua legătura cu procurorul general ucrainean.

Comisia va oferi tot sprijinul tehnic și financiar necesar tuturor anchetelor conduse de UE.