Proceduri de infringement în domeniul stabilității financiare, serviciilor financiare și uniunii piețelor de capital

Comisia îndeamnă Austria și România să actualizeze legislația lor națională de exceptare a entităților autorizate în temeiul Regulamentului privind furnizorii europeni de servicii de finanțare participativă.

Comisia a decis astăzi, 9 februarie, să trimită Austriei și României avize motivate în urma nenotificării măsurilor naționale de transpunere a Directivei 2020/1504, care modifică Directiva privind piețele instrumentelor financiare (Directiva 2014/65/UE).

Scopul directivei este de a scuti entitățile autorizate în temeiul noului Regulament privind furnizorii europeni de servicii de finanțare participativă (ECSP) de la cerințele Directivei privind piețele instrumentelor financiare și de a asigura faptul că toate platformele de finanțare participativă care intră în domeniul de aplicare al regulamentului fac obiectul aceluiași set coerent de norme, indiferent de locul în care își desfășoară activitatea în UE.

Astfel se vor aduce beneficii atât investitorilor, prin mai multe oportunități de investiții și măsuri de protecție coerente pe întreg teritoriul UE, cât și întreprinderilor care au nevoie de finanțare inițială, ceea ce va duce la mai multă inovare și creștere economică în UE. Termenul de transpunere a acestor norme în legislația națională a fost 10 mai 2021. Până în prezent, statele membre în cauză nu au notificat nicio măsură de transpunere.

În absența unui răspuns satisfăcător din partea acestor state membre în termen de două luni, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la acest caz.

Context

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană („Comisia”) urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

Etapele procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.

Pentru mai multe detalii referitoare la toate deciziile luate, vă rugăm să consultați registrul deciziilor în constatarea neîndeplinirii obligațiilor.