Coronavirus | Continua repatrierea cetatenilor UE

repatrieri

Uniunea Europeană continuă, pe toate fronturile, eforturile de a acorda asistență cetățenilor europeni din întreaga lume, afectați de restricțiile de călătorie impuse de pandemia de coronavirus.

 

Delegațiile UE de pe întregul glob și echipa de acțiune consulară a Serviciului European de Acțiune Externă, împreună cu Centrul de coordonare a răspunsului în situații de urgență de la Bruxelles, lucrează continuu pentru a oferi asistență statelor membre prin: contactarea țărilor terțe, organizarea zborurilor de repatriere, garantarea drepturilor de aterizare și de acces la spațiul aerian, precum și a accesului la tranzit sau extinderea duratei vizelor, când acestea din urmă sunt necesare.

De la începutul pandemiei, aproximativ 250.000 de persoane au fost repatriate în Europa prin intermediul unor zboruri organizate de statele membre. Mai mult decât atât, Mecanismul UE de protecție civilă a facilitat repatrierea, în Europa, a 4.384 de cetățeni UE din China, Japonia, SUA, Maroc, Tunisia, Vietnam, Filipine, Egipt, Republica Dominicană, Columbia, Costa Rica, Panama, Cuba, Honduras, Mexic, Republica Capului Verde, Georgia, Gambia, Senegal, Haiti și Malaezia.

Marea Britanie, în timpul perioadei de tranziție, și alte șase țări participante la Mecanism (Islanda, Norvegia, Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord și Turcia) beneficiază de asemenea de sprijinul acestuia în aducerea propriilor cetățeni acasă. 

Mai sunt planificate aproape 100 de zboruri în următoarele zile. Săptămâna trecută, Comisia Europeană a propus creșterea bugetului UE cu 45 milioane de euro în vederea sprijinirii eforturilor de repatriere.

În cadrul Mecanismului UE de protecție civilă, Comisia Europeană contribuie la acoperirea costurilor aferente zborurilor de repatriere ce conțin cetățeni din mai mult decât un singur stat membru, în baza principiului solidarității.

Înaltul reprezentant al UE și vicepreședinte al Comisiei Europene Josep Borrell și comisarul european pentru gestionarea crizelor Janez Lenarčič, împreună cu Serviciul European de Acțiune Externă și cu Centrul de coordonare a răspunsului în situații de urgență, depun eforturi continue pentru a sprijini reîntoarcerea rapidă a cetățenilor UE din țările terțe.