Ghidul Erasmus Plus | Primele termene limita pentru depunerea cererilor de grant

erasmus_plus Programul Erasmus+ combina toate schemele de finantare actuale ale UE pentru educatie, formare profesionala si tineret, inclusiv “Programul de invatare pe tot parcursul vietii” (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), programul „Tineretul in actiune” si cinci programe de cooperare internationala (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink si programul de cooperare cu tarile industrializate). El introduce, de asemenea, pentru prima data, masuri de sprijin in favoarea sportului. Programul integrat va facilita ințelegerea de catre solicitanți a oportunitatilor de grant disponibile, in timp ce alte simplificari vor facilita la randul lor accesul la program.

Bugetul Erasmus+ este de 14,7 miliarde de euro, cu 40% mai mare decat programul anterior. Prin aceasta crestere programul isi propune sa includa circa 4 milioane de participanti in cei 7 ani de functionare. Este de așteptat sa se aloce fonduri suplimentare pentru invatamantul superior care implica mobilitate si pentru consolidarea capacitatilor in cazul tarilor care nu sunt membre ale UE.

Pe site-ul Comisiei Europene a fost publicat un ghid detaliat pentru programul Erasmus Plus care contine informatii privind modalitatile de solicitare a finantarii, el adresandu-se atat aplicantilor (organizatii care vor cere finaintare) cat si participantilor (persoane care vor beneficia de program). Ghidul este impartit in 3 sectiuni mari:

Sectiunea A – o descriere generala a programului, obiectivele si prioritatile sale, statele incluse, structuri de implementare si buget disponibil;

Sectiunea B – actiunile programului, tipuri de proiecte sustinute;

Sectiunea C – procedurile de aplicare la grant de selectie ale proiectelor castigatoare, regulament financiar si administrativ.

Programul Erasmus+ are 3 actiuni cheie impartite in mai multe tipuri de proiecte:

Actiunea 1 – Mobilitati de Invatare pentru persoane

Proiecte de mobilitate in domeniul educatiei, formare si tineret

– pentru educatie superioara – studenti si personal

– pentru educatioe vocationala – elevi si personal

– pentru personalul din scoli

– pentru persoane implicate in educatia adultilor

– pentru tineri si lucratori de tineret

Evenimente SEV (Serviuciul European de Voluntariat) la scara mare

Diplome de Master Comune

Garantii pentru imprumuturi studentesti

Actiunea 2 – Cooperare pentru inovare si schimb de bune practici

Parteneriate strategice in domeniul educatiei, formarii si tineretului

Aliante pentru cunoastere

Aliante pentru aptitudini pe sector

Consolidarea capacitatilor in domeniul tineretului

Actiunea 3 – Suport pentru reforme de politici

Intalniri intre tineri si factori de decizie in domeniul tineretului

La acestea se adauga Actiunile Jean Monet si Sportul.

Finantarea va putea fi solicitata online incepand cu sfarsitul lunii ianuarie, termenele limita pentru aprobare fiind 17 martie pentru Actiunea 1 si luna aprilie pentru Actiunea 2.

Pentru a beneficia de finantare in programul Erasmus+ este nevoie ca toti beneficiarii si (atat candidatii cat si partenerii) sa se inregistreze pentru obtinerea unui Cod de Identificare prin intermediul unei Facilitati Unice de Inregistrare care va fi folosit in toate etapele proiectului.  Aveti la dispozitie un manual complet legat de Facilitatea Unica de Inregistrare.

Erasmus+ urmeaza sa fie lansat intr-un moment in care aproape sase milioane de tineri din UE sunt someri – nivelul somajului depasind 50% in anumite tari. in acelasi timp, exista peste 2 milioane de locuri de munca vacante, iar o treime dintre angajatori declara ca intampina dificultati in angajarea de personal cu competentele necesare. Aceasta demonstreaza existenta unui deficit semnificative de competente in Europa. Erasmus+ va aborda problema acestui deficit oferind oportunitati de studiu, de formare profesionala, de a acumula experienta profesionala sau de a participa la actiuni de voluntariat in strainatate.

sursa: Reprezentanta Comisiei Europene