Comisia Europeană a publicat astăzi ediția 2018 a Raportului anual privind incendiile forestiere din Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Raportul arată că incendiile au distrus anul trecut aproximativ 178 000 de hectare (ha) de păduri și terenuri din UE. Deși această suprafață nu reprezintă nici cea de a șasea parte din cea distrusă de incendii în 2017 și este sub media pe termen lung, numărul țărilor care au fost afectate de incendii de proporții a fost mai mare decât niciodată.
Principalele constatări
În cursul anului trecut, Sistemul european de informații privind incendiile forestiere a cartografiat cele mai multe incendii forestiere de cel puțin 30 de ha în Italia (147 de incendii, 14 649 ha distruse), Spania (104 incendii, 12 793 ha distruse), Portugalia (86 de incendii, 37 357 ha distruse), Regatul Unit (79 de incendii, 18 032 ha distruse) și Suedia (74 de incendii, 21 605 ha distruse).
1. În Suedia, sezonul incendiilor forestiere a fost cel mai grav înregistrat vreodată. Cu o suprafață totală de 21 605 ha distrusă de incendii, Suedia s-a aflat pe locul doi printre statele UE cele mai afectate, situație inedită pentru o țară nordică. Deși cea mai mare suprafață distrusă de incendii a fost înregistrată tot în Portugalia, aceasta nu este decât o mică parte din suprafața distrusă în 2017 și reprezintă una dintre cele mai mici valori totale din ultimii 10 ani.
2. Ecosistemele vulnerabile ale rețelei Natura 2000, care adăpostesc mai multe specii de plante și animale pe cale de dispariție, au pierdut 50 000 ha în flăcări, care reprezintă 36 % din totalul suprafeței distruse de incendii în 2018.
3. Deși totalul suprafețelor distruse de incendii este mai mic decât în ultimii ani, în cea mai mare parte a verii în Europa Centrală și de Nord s-au înregistrat temperaturi superioare mediei. Au apărut astfel condiții propice declanșării și răspândirii incendiilor forestiere, care au cauzat pierderi economice și de mediu deosebit de mari.
În 2018, mecanismul de protecție civilă al UE a fost activat de cinci ori pentru a face față incendiilor forestiere din următoarele țări europene: Suedia, Grecia, Letonia și Portugalia. În total, în cursul verii au fost mobilizate 15 avioane, 6 elicoptere și peste 400 de pompieri, iar Uniunea Europeană a alocat 1,6 milioane EUR sub formă de costuri de transport pentru mobilizarea sprijinului acordat țărilor afectate. De asemenea, la cererea statelor membre, au fost generate peste 139 de hărți prin satelit ale incendiilor forestiere în cadrul programului Copernicus.
Sursa: Comunicat de presă al CE