UE finanțează cu 6 milioane de euro testarea vaccinului Ebola

Comisia Europeană a anunțat astăzi o contribuție de 6 milioane de euro în favoarea unei campanii de testare a vaccinului în Republica Democratică Congo (RDC). Finanțarea provine din programul de cercetare și inovare al UE, Orizont 2020, care a sprijinit dezvoltarea noului vaccin.

Anunțul vine în momentul în care epidemia de Ebola din RDC continuă să se răspândească în estul țării, cu un risc ridicat de propagare în țările învecinate și se iau măsuri complementare pentru a stopa și elimina această amenințare.

„Întrucât Ebola continuă să se extindă, trebuie să luptăm împotriva bolii pe toate fronturile. Vaccinarea este o parte esențială a acestor eforturi. UE se angajează să sprijine eforturile depuse de Organizația Mondială a Sănătății și de autoritățile din RDC în eforturile lor de combatere a epidemiei.”

Christos Stylianides, comisarul pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor și coordonatorul UE pentru Ebola

Context

UE va sprijini studiul clinic critic în RDC în cadrul unui acord existent cu Coaliția pentru inovații în domeniul pregătirii pentru epidemii (CEPI). Un consorțiu de parteneri, din care fac parte Guvernul RDC, Institut National de Recherche Biomédicale (INRB), CEPI, Johnson and Johnson, London School of Hygiene and Tropical Medicine (Facultatea de Igienă și Medicină Tropicală din Londra), Medici fără Frontiere (MSF), Wellcome Trust și Epicentre au cooperat la elaborarea studiului.

În plus, UE face parte din Inițiativa privind medicamentele inovatoare (IMI), un parteneriat public-privat, care a sprijinit dezvoltarea clinică a schemei experimentale de vaccinare preventivă împotriva Ebola bazată pe administrarea a două doze și a permis fabricarea unei rezerve disponibile de 1,5 milioane de doze de vaccin.

Sursa: Comunicat de presă al CE