Ce s-a întâmplat în plen în iulie: Croaţia, Prism, bugetul

20130704PHT15721_original
A fost o săptămână plină. Croația a aderat la UE, devenind al 28-lea stat membru, iar Lituania a înlocuit Irlanda la preşedinţia Consiliului UE. Parlamentul a aprobat aderarea Letoniei la zona euro, acordul politic privind bugetul pe termen lung și noul Ombudsman European. Pe ordinea de zi au mai fost Ungaria, Bulgaria și Prism. Disidentul cubanez Guillermo Fariñas a primit Premiul Saharov pe care îl câștigase în 2010.

Eurodeputaţii croaţi şi-au ocupat locurile în aula Parlamentului, iar drapelul Croaţiei a fost ridicat alături de celelalte 27 pe 1 iulie, o zi mare pentru Europa şi Croaţia, după cum a spus președintele Martin Schulz. În aceeaşi zi, Lituania a înlocuit Irlanda la preşedinţia Consiliului UE, promiţând stabilitate financiară, creştere economică şi locuri de muncă.

O altă ţară baltică, Letonia, ar trebui să adere la zona euro anul viitor, așa cum a recomandat Parlamentul miercuri, într-o rezoluţie.

Emily O’Reilly a fost aleasă Ombudsman European miercuri, fiind prima femeie ce deține acest post. Ombudsmanul investighează plângerile cetăţenilor legate de administrarea defectuoasă a instituțiilor UE.

Câștigătorul din 2010 al Premiului Saharov pentru libertatea de gândire, Guillermo Fariñas, a putut în final veni la Strasbourg pentru a-și lua premiul. Autoritățile cubaneze l-au împiedicat să vină la Parlament acum aproape trei ani.

SUA ar trebui să clarifice învinuirile de spionare a UE și a cetăţenilor săi, au spus deputaţii miercuri, cerând grăbirea reformei legislaţiei UE în domeniul protecţiei datelor.

Miercuri, Parlamentul a aprobat rezultatul negocierilor cu Consiliul privind bugetul UE pe termen lung. În aceeaşi zi, deputaţii au insistat pentru o taxă pe tranzacţiile financiare.

Pe 3 iulie, deputaţii europeni au aprobat un plan de întârziere a comercializării noilor permise de emisii de CO2 pentru creşterea preţurilor acestora. Rezultatul va fi creșterea investițiilor în tehnologiile verzi ca alternativă la plata permiselor.

Membrii comitetelor de conducere din bănci trebuie să răspundă personal pentru greșelile și riscurile asumate în activitatea băncilor lor. Activităţile comerciale riscante ar trebui separate de împrumuturi, au spus deputaţii miercuri, într-o rezoluţie despre reforma sistemului bancar.

Autorităţile ungare trebuie să remedieze imediat orice încălcare a valorilor UE, au spus eurodeputaţii miercuri, într-o dezbatere cu premierul Viktor Orban. Parlamentul a mai dezbătut criza politică din Bulgaria și necesitatea unor noi alegeri în ţară.

Joi, Parlamentul a adoptat o rezoluţie în care îşi manifestă îngrijorarea legată de situaţia din Egipt în urma intervenţiei militare, cerând întoarcerea rapidă la procesul democratic.

Sursa: Parlamentul European