Potrivit raportului anual al AEM (2017) privind calitatea apelor de scăldat din Uniunea Europeană, Luxemburg, Malta și Cipru se află pe primele locuri în clasament, în timp ce Romania, cu 50% ape de calitate ”excelentă” ocupă penultima poziție, după Albania (54.9%) și fiind urmată de Bulgaria (44.2%).
Peste 85 la sută din zonele pentru scăldat monitorizate la nivel european în 2017 au îndeplinit cele mai stricte standarde de calitate (calificativul „excelent”), ceea ce înseamnă că ele au fost, în mare parte, lipsite de substanțe poluante nocive pentru sănătatea umană și pentru mediu, în conformitate cu Raportul anual privind calitatea apei pentru scăldat, publicat la finele lunii mai a.c..
Aproape 96 la sută din zonele pentru scăldat au îndeplinit cerințele minime de calitate stabilite în conformitate cu normele Uniunii Europene.
Conform raportului publicat de Agenția Europeană de Mediu (AEM) și de Comisia Europeană, aproape toate cele 21.801 zone de îmbăiere monitorizate anul trecut în toată Europa – dintre care 21.509 (95,9%) se află în cele 28 de state membre ale Uniunii – au îndeplinit cerințele minime de calitate prevăzute de normele europene. De asemenea, Albania și Elveția au monitorizat și au raportat calitatea apei din 292 de zone de scăldat.
Rezultatele din 2017, repere pentru concediul din această vară
În anul 2017 numărul zonelor de îmbăiere din Europa încadrate în categoria excelent a scăzut ușor, de la 85,5% în 2016 la 85%. În mod similar, numărul zonelor de o calitate suficientă s-a redus de la 96,3% la 96%. Această scădere a fost în mare parte provocată de efectul ploilor de vară, precum și de schimbarea metodologiei de analiză în România și Suedia. Numărul total al zonelor clasificate drept nesatisfăcătoare a rămas aproape neschimbat față de 2016 în Albania, Elveția și țările Uniunii, cu o scădere de la 1,5% în 2016 la 1,4% în 2017.
Proportia apelor de scăldat cu calitate ”excelentă” în 2017. Sursa: Raportul AEM 2017
Țările cu cele mai multe zone cu apă ”excelentă” de scăldat
În cinci țări, cel puțin 95% din apele de îmbăiere au fost evaluate ca având o calitate excelentă: Luxemburg (toate cele 12 zone de îmbăiere raportate), Malta (98,9% din zone), Cipru (97,3%), Grecia (95,9%) și Austria (95,1%).
România, între țările cu cele mai multe zone cu apă ”bună”
Toate zonele de scăldat raportate de Austria, Belgia, Croația, Cipru, Grecia, Letonia, Luxemburg, Malta, România, Slovenia și Elveția au avut cel puțin o calitate suficientă în 2017.
Calitatea apei de scăldat în România după schimbarea metodei de analiză
Raportul despre țara noastră precizează că un factor important în scăderea proporției locurilor de scăldat cu calitate excelentă a apei (de la 70% în 2016 la 50% în 2017) este modificarea metodei de analiză. Detecția și numărarea bacteriilor Escherichia coli prin utilizarea noii metode oferă date mai precise și prin urmare se consideră că o scădere în statistici nu este rezultatul unei creșteri a poluării față de intervalul precedent.
În 2017 au fost monitorizate 50 de zone de scăldat din România, care reprezintă la scară europeană 0,2%. Dintre acestea, 98% sunt pe litoralul Mării Negre și numai unul în interiorul țării.
Analizând atent harta interactivă de pe www.eea.europa.eu, vedem că toate zonele monitorizate de pe litoralul românesc au apă excelentă sau bună pentru scăldat conform normelor europene. Singura excepție este plaja Cordon Venus-Saturn, a cărei apă este suficient de bună (spre deosebire de 2016, când prin metoda de analiză folosită a fost clasificată ca bună).
Lacul Ciuperca din orașul Tulcea este singurul loc de scăldat monitorizat situat în interiorul țării, iar aici calitatea apei este bună (după ce în 2016 fusese considerată excelentă, tot datorită metodei diferite de analiză).
România nu a adăugat în 2017 noi zone în care să monitorizeze calitatea apei de scăldat.
Factori de contaminare
Contaminarea apei cu materii fecale continuă să reprezinte un risc pentru sănătatea umană, în special atunci când ea survine în zonele pentru scăldat. Practicarea înotului în lacuri sau pe plaje cu ape contaminate poate conduce la îmbolnăvire. Principalele surse de poluare sunt apa uzată și apa de scurgere provenită de la ferme și exploatații agricole. Acest tip de poluare se intensifică în perioadele de ploi abundente și inundații, din cauza revărsării canalizărilor și a deversării apelor de scurgere poluate în cursurile de apă și în mări. Toate statele membre ale UE, alături de Albania și de Elveția, își monitorizează zonele pentru scăldat în conformitate cu dispozițiile Directivei UE revizuite privind apa pentru scăldat.