Fondul european de apărare continuă să susțină un nou set de proiecte de cercetare în domeniul apărării finanțate de UE. Fondul, lansat de președintele Juncker în iunie 2017, este un catalizator pentru crearea unei industrii UE de apărare puternice. Acesta sporește capacitățile de apărare și dezvoltă noi parteneriate transfrontaliere.
Proiectul Ocean 2020 sprijină supravegherea maritimă și misiunile de interdicție maritimă și, în acest scop, va integra dronele și submarinele fără pilot în operațiunile flotei. Informațiile obținute vor fi combinate cu sisteme convenționale, pentru a furniza comandanților militari o imagine completă a situațiilor în curs.
Proiectul va fi gestionat de un consorțiu condus de societatea Leonardo S.p.A, care reunește 42 de parteneri din 15 țări ale UE. Acesta va primi un grant în valoare de aproximativ 35 de milioane EUR. În 2019, proiectul prevede organizarea a două manevre reale – una în Marea Baltică, condusă de marina suedeză, și una în Marea Mediterană, condusă de marina italiană. La acest proiect participă ministerele apărării din Estonia, Franța, Grecia, Italia, Lituania, Țările de Jos, Portugalia, Spania, Suedia și Regatul Unit. OCEAN2020 este primul exemplu al unui program de cercetare militară trans-european.
Alte trei proiecte, care au ca scop îmbunătățirea echipamentelor soldaților, au primit fiecare granturi valorând între 1 și 3 milioane EUR:
- ACAMSII va concepe un camuflaj adaptiv, care va proteja soldații împotriva senzorilor care operează în mai multe intervale de lungimi de undă. Parteneri din Franța, Germania, Lituania, Țările de Jos, Portugalia și Suedia.
- Gossra va îmbunătăți compatibilitatea elementelor de sistem complexe (de exemplu, senzori sau ochelari de protecție digitali) purtate de soldați. Proiectul va fi condus de parteneri din Germania, Italia, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Spania și Suedia.
- Vestlife intenționează să dezvolte echipamente de protecție corporală ultraușoare pentru soldații tereștri. La acest proiect participă parteneri din Finlanda, Italia, Țările de Jos, Portugalia și Spania
Context
În cadrul componentei de cercetare a Fondului european de apărare, 90 de milioane EUR vor fi alocați granturilor de cercetare în domeniul apărării, care vor fi finanțate integral și direct din bugetul UE (2017-2019). Proiectele care vor beneficia de această finanțare au fost selecționate ca urmare a primei cereri de propuneri de cercetare în domeniul apărării din 2017. În decembrie 2017, s-a semnat primul acord de grant cu consorțiul PYTHIA. Acest proiect își propune să identifice principalele tendințe din sectorul tehnologiilor de apărare, un sector care cunoaște evoluții extrem de rapide.
Link-uri utile
http://www.leonardocompany.com/en/-/ocean-2020
Sursa: