Servicii financiare mai sigure prin tehnologia blockchain. Monedele virtuale

Comisia a lansat la 1 februarie 2018, cu sprijinul Parlamentului European, Observatorul și forumul UE privind tehnologia blockchain, ce îl are ca reprezentant pe dl. Jakob von Weizsäcker, responsabil cu recentul raport privind monedele virtuale.

Observatorul și forumul UE privind tehnologia blockchain va pune accentul pe principalele evoluții din domeniul tehnologiei blockchain, va promova actorii europeni din sector și va consolida cooperarea Uniunii Europene cu diversele părți interesate implicate în activități de tip blockchain.

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele responsabil cu stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital, a declarat: „Dintre numeroasele tehnologii care impulsionează în acest moment inovarea în domeniul digital, blockchain are potențialul de a avea un impact cu adevărat transformator asupra serviciilor și piețelor financiare. Observatorul și forumul privind tehnologia blockchain va monitoriza evoluțiile, iar constatările sale vor contribui la definirea politicilor noastre.”

Comisia Europeană finanțează din 2013 proiecte în domeniul tehnologiei blockchain prin programele de cercetare ale Uniunii Europene PC7 și Orizont 2020. Până în 2020, va finanța proiecte care ar putea fi bazate pe tehnologiile blockchain, în valoare de până la 340 de milioane EUR.

Guvernele, întreprinderile europene din sector și cetățenii sunt încurajați să profite de oportunitățile oferite de tehnologia blockchain

Inovatorii și întreprinzătorii europeni oferă deja soluții bazate pe tehnologia blockchain. Actori importanți din sectoarele tradiționale, de exemplu, băncile, societățile de asigurări, bursele de valori, societățile de logistică etc., sunt implicați în proiecte-pilot în domeniu. Multe state membre au anunțat inițiative în acest sens, intenționând să consolideze utilizarea tehnologiei blockchain.

Despre tehnologia BLOCKCHAIN

Tehnologia Blockchain a fost creată ca o soluţie la problema neîncrederii. Primii paşi în dezvoltarea tehnologiei au fost făcuţi în anul 1991, când Stuart Haber şi W. Scott Stornetta au vorbit pentru prima oară despre un lanţ de blocuri(blockchain) securizat criptografic. În anul 1992 cu cei doi, alături de Dave Bayer au integrat arborii de tip Merkel în concept, în vederea optimizării. Cei trei nu ştiau la momentul acela câte poate să schimbe conceptul a căror baze le-au pus. Ca urmare a crizei financiare din anul 2008, a fost dezvoltat conceptul de blockchain, reprezentând o bază de date distribuită ce propune o soluţie pentru schimbarea modului în care tranzacţiile monetare sunt realizate prin intermediul diferitelor instituţii financiare. Cu ajutorul unei reţele peer-to-peer şi a unui server distribuit folosit pentru datare (păstrează o listă dinamică de înregistrări), o bază de date blockchain poate fi autonomă. Prima versiune de implementare a acestui concept a fost folosită în cadrul dezvoltării criptomonedei Bitcoin, apărută în anul 2009. (Citește mai mult: TSM – Today Software Magazine)

Pentru mai multe informații

Fișă informativă privind tehnologia blockchain

Tehnologiile blockchain

Sursa: Comunicat de presă al CE